Естествени средства срещу висок кортизол

Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези. Освобождаването му се дължи на два фактора. Първата е, че тя се секретира като отговор на стреса. Второто е, че се подчинява на наличието на ниско ниво на глюкокортикоиди в кръвта.

Функции на кортизол

Кортизолът изпълнява определени функции в организма:

 • Повишава нивото на захарта в кръвта.
 • Той метаболизира мазнините, въглехидратите и протеините.
 • Потиска имунната система.

Високият кортизол, стреса и наднорменото тегло

Мозъкът има механизми за справяне със ситуации, които произвеждат високи нива на стрес или тревожност. Единият е освобождаването на кортизол. Когато този хормон се освободи, нивата на кръвната захар се повишават, като внасят големи количества енергия в мускулите.

Хората, подложени на ежедневни стресови ситуации, могат да развият състояние на хронично освобождаване на този хормон. Това има негативни последици за организма.

Симптоми на висок кортизол

Ако човек има някои от тези симптоми, той може да страда от последиците от висок кортизол:

 • Повишаване на теглото и натрупване на мазнини в областта на корема.
 • Депресия.
 • Повишено кръвно налягане.
 • Безпокойство.
 • Стареене.
 • Слаб мускул.
 • Драстични промени в апетита, които могат да бъдат загуба на същото, като ненаситен глад.
 • Желанието да се консумират храни с високо съдържание на захар или сол.
 • Емоционални промени като гняв, раздразнителност или желание за плач.
 • Намаляване на сексуалното желание.
 • Затруднено възстановяване от вируси или настинки.
 • Ще се разстроите, когато станете.

Има някои естествени мерки, които могат да бъдат предприети за намаляване на високия кортизол и за подобряване на тези неприятни симптоми. Повече от неудобни, те могат да станат опасни за здравето.

Здравословно хранене

Повишаването на теглото е едно от най-впечатляващите последици от високия кортизол. За да я третираме, най-важното е храненето. Консумацията на някои храни може да бъде от голяма полза:

Храни, съдържащи фенилаланин. Фенилаланинът е аминокиселина, която стимулира производството на допамин. От друга страна, допаминът намалява тревожността, като яде храни с твърде много захар или мазнини. Допаминът също е свързан с удоволствието.

Храни, богати на фенилаланин, са тези, които съдържат животински протеини като червено месо, яйца, риба и млечни продукти. Също така се съдържа в зърна като леща, нахут и някои семена като фъстъци и соя.

Средиземноморската диета е отличен избор както за храна, така и за намаляване на високите нива на кортизол. Тя се основава на пресни и сезонни храни. Включва добри мазнини за тялото, като зехтин. Също така плодове и зеленчуци. Основният източник на протеини са месото, семената и зърнените култури.

Омега 3. Едно от свойствата му е да намали нивата на кортизол, свързани със стреса. Синята риба е типичен източник на омега 3. Някои от тях са сардини и сьомга. Има и хранителни добавки, съставени от омега-3.

Хидратация. Сред последиците от стреса е дехидратацията. Най-препоръчителната напитка е вода. Инфузии като зелен чай, който също е антиоксидант, също могат да бъдат включени . Във всеки случай трябва да се избягват сладки напитки.

Посетете тази статия: 5 причини за наднормено тегло, които не са свързани с храненето

Достатъчно сън

Безсънието е важен фактор при производството на кортизол. Също така влошава симптомите като умора, умора и раздразнителност. Хората с висок кортизол трябва да имат здравословен режим на сън.

Препоръчва се стая със средна температура, нито студена, нито твърде гореща. Тишина, тъмна и без контакт с електронни устройства, които генерират разсейване или дори със синя светлина, която пречи на съня.

Релаксиращи дейности

Тъй като стресът е основната причина за високия кортизол, се препоръчва всички онези дейности, които са релаксиращи и генерират емоционално благополучие. Няколко примера са музика, програми за хумор или разходка с талисман.

Също така е идеално да отделите момент от деня, за да се отпуснете, без да мислите за проблеми. Затворете очи в стая с добра температура и мека музика за около петнадесет минути или времето, необходимо за почивка.

упражнение

Практикуването на някои упражнения редовно е много важно за намаляване на стреса. Също така е идеален за борба с мускулни проблеми, които генерират висок кортизол.

Не е необходимо да се извършват много тежки или взискателни спортове. Само половинчасова разходка всеки ден, за да се отпуснете и да поддържате форма.