Хранителни вещества и упражнения за поддържане на черния дроб здрав, чист и силен

Черният дроб е един от най-важните органи на човешкото тяло, тъй като изпълнява няколко дейности, които са фундаментални за правилното функциониране на организма. Имайки това предвид, днес ще говорим за хранителни вещества и упражнения, за да поддържаме черния дроб здрав, чист и силен.

Знаем, че за правилното функциониране на черния дроб трябва да поддържаме здравословни навици, съчетани с балансирана диета и редовна физическа активност .

В противен случай, нашето тяло натрупва излишните токсини, причинявайки този важен орган да работи преувеличено.

Вместо да се прибягва до чудо диети за детоксикация, не би ли било по-добре да заложите на превенция и да се грижите за черния дроб, за да го поддържате винаги здрав, чист и силен?

За тази цел, освен поддържането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и зеленчуци, има и някои храни и ключови хранителни вещества, които могат да предложат допълнителна помощ за тази цел. В тази статия ще говорим за някои от тях.

Витамин С от цитрусови плодове за поддържане на черния дроб здрав

Витамин С е от съществено значение за чернодробната функция, тъй като помага в естествения процес на почистване и стимулира производството на детоксикиращи ензими, които помагат за отстраняване на отпадъците и токсините, вредни за организма.

Заложете на цитрусови плодове, които съдържат високо съдържание на витамин С, за да получите тези ползи . Orange, грейпфрут и лимон са чудесен избор. Пиенето на прясно изцеден лимонов сок скоро след събуждане, например, помага за стимулиране на черния дроб рано сутрин.

Алицин и селен в чесън

Чесънът е едно от най-известните природни средства и се използва като част от алтернативната медицина още от древността.

Дори малко количество от него може да помогне за активиране на чернодробните ензими, които допринасят за способността на организма да елиминира ефективно токсините, благоприятствайки здравето на черния дроб.

В допълнение , чесънът е богат на селен и алицин, две естествени съединения, които са от ключово значение за почистването на черния дроб и поддържането му в добро здраве.

Не забравяйте, че идеалният начин да се възползвате от всички свойства, които чесънът може да предложи, е да го консумирате сурово.

Катехини от зелен чай

Зеленият чай действа като велик съюзник за грижите за черния дроб. Той е богат на антиоксидант, наречен катехин, съединение, което подобрява чернодробната функция в организма.

Запознайте се: 10 невероятни ползи от зелен чай

Освен това, неотдавнашни изследвания установиха, че катехините могат да помогнат за лечението на вирусен хепатит и да излекуват възпалението на черния дроб. Струва си да добавите зелен чай в диетата, за да предпазите този орган от съществено значение за правилното функциониране на тялото.

Хлорофил от зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са сред най-добрите ни съюзници за поддържане на здравето на черния дроб. Можем да ги консумираме сурови, варени или под формата на вкусни зелени сокове ; ние просто не можем да ги пуснем от диетата.

Те са богати на хлорофил, който насърчава здравия черен дроб и помага на тялото да бъде здравословно.

Чрез консумацията им, можем да елиминираме токсините и да неутрализираме тежките метали, химикалите и пестицидите в храните и околната среда, действайки като важен защитен механизъм за чернодробната функция.

Прочетете също: Как да се готви апетитни зеленчуци

Авокадо глутатион

Авокадото се счита за изключително питателна суперхрана и богата на здравословни мазнини и различни хранителни вещества, необходими за нашето тяло.

Днес обаче ще говорим за хранителен елемент, който е особено полезен за функционирането на черния дроб и се намира в авокадо: глутатион.

Това е вид молекула, образувана от три аминокиселини, много необходими за подпомагане на черния дроб да изпълнява своите пречистващи функции. Това съединение помага на организма да елиминира вредните токсини, така че си струва да го включите в диетата, когато е възможно.

Друг хранителен вариант, който съдържа глутатион, са ядки, друг начин за защита и подобряване на чернодробната функция.

Физически упражнения

В допълнение към поддържането на здравословна диета и приоритизирането на приема на хранителните вещества, които споменахме по-рано, важно е да запомните, че редовната физическа активност също е от решаващо значение за поддържането на добро здраве на черния дроб и правилното му функциониране.

Поради тази причина прекарват поне половин час на ден при някакво упражнение по ваш избор. Не трябва да е нещо прекалено интензивно; просто движете тялото и увеличавайте сърдечната честота.

Някои предложения могат да бъдат да се разходите, да вземете участие в класа по танци, да плувате, да карате колело, да бягате бавно или умерено или да практикувате някакъв спорт, който ви харесва.

Важното е да не стоиш неподвижно. Черният ви дроб ще ви благодари!