Адекватна диета за намаляване на възпалението

Защо е полезно да имате диета за намаляване на възпалението? По принцип, да се насладите на по-добро качество на живот и, освен това, да контролирате теглото си.

Храните, богати на преработени храни, например, причиняват много болести, които могат да бъдат избегнати. Ще обясним по-долу.

Значението на диета за намаляване на възпалението

Защо възпаленията се появяват в нашето тяло? Това със сигурност ви се е случило поне веднъж. Всички ние имаме онези дни, в които ставаме подути и тежки, неопределено неразположение, което ни кара да се чувстваме бавно и много уморени.

Трябва да обмислим например, че яденето на твърде много въглехидрати или прекалено много захар предизвиква освобождаване на повече инсулин от нормалното. Една част ще се съхранява в мускулите, което е добре, когато се упражнява, защото ги засилва. Въпреки това, ако съществува в излишък, той ще остане в кръвта като токсичен възпалителен и образуващ мазнина.

Възпалението е естествен защитен механизъм, който тялото ни притежава, за да ни предпази от токсични вещества. Понякога това се случва поради вирус, излишък на инсулин, чужди вещества, инсулти, инфекции, вируси и др.

Въпреки че е защитен механизъм не е нещо положително, напротив. В някои случаи възпалението е хронично и атакува здрави тъкани, като диабет тип 1, ревматоиден артрит, лупус и др.

Диета за намаляване на възпалението

Лекарите казват, че жените най-често страдат от възпаление. Има храни, които причиняват неразположение и се разграждат по различен начин в тялото на мъжете и жените.

По този начин си заслужава да се знае за това, защото в дългосрочен план възпалението ускорява стареенето, благоприятства проблемите, които всеки иска да избегне, като затлъстяване, хипертония, диабет, артрит, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Според American Journal of Clinical Nutrition храни, богати на омега-3 мастни киселини са идеални за намаляване на възпалението.

Идеята е да се стабилизира кръвната захар чрез ниско-гликемична диета и здрави мазнини, които ни позволяват да постигнем правилен баланс.

Една от най-големите грешки, които правим в някои случаи, е яденето на прекалено много омега 6 мазнини, което произвежда съединения от типа на ейкозаноидния хормон, които причиняват хронично възпаление. И така, кои храни, богати на Омега 3 могат да консумират?

  • Синя риба
  • сьомга
  • ядки
  • Семена от чиа
  • Тиквени семена

Здрави цитрусови плодове

Диетолозите препоръчват преди всичко плод: грейпфрут или грейпфрут. Това е просто прекрасно. Освен това има и други цитрусови плодове, които могат да паднат много добре, като:

  • оранжев
  • лимон
  • киви
  • ръкав

Избягвайте да ги консумирате твърде зрели, защото те ще имат много захар и няма да са идеални.

Но защо цитрусовите плодове ни помагат да намалим възпалението? По принцип, защото те съдържат високи дози витамин С, витамин Е и флавоноидите, идеално за намаляване на възпалението на тъканите.

Лекарите казват, че консумирането на грейпфрут дневно, например, би намалило нивата на С-реактивен протеин, основен индикатор, който предизвиква възпалението на страха.

Не забравяйте да прочетете: Как да се използва грейпфрут за предотвратяване на диабет

Доматен сок

Доматът е храна, богата на ликопен и, както вече знаете, това е чудесен антиоксидант, който ни осигурява много ползи.

Той е ценен източник на минерали и витамини, по-специално А и С, отличен за грижа за храносмилателната система, за дезинфекция и почистване на тялото.

Заслужава да се обмисли и проучване, публикувано наскоро в Британския вестник за храненето, в което се казва, че се препоръчва да се взема чаша доматен сок ежедневно в продължение на 12 дни от месеца.

Големи листни зеленчуци

Знаете ли какво представляват големите листни зеленчуци? Спанакът и броколите, най-вече, са най-здрави и полезни. Те са богати на витамин К и този елемент е от съществено значение за намаляване на възпалението.

Знайте, че витамин К е много присъстващ в нашето дебело черво. По този начин, ако повишим нивото в нашето тяло, ще укрепим и очистим тялото си по-добре, като премахнем токсините, които причиняват възпаление.

Прочетете също: 8 съвета за консумация на повече зеленчуци

Черен ориз

Опитвали ли сте някога черен ориз? То е много здравословно и полезно. Това е сорт, който намалява възпалението, свързано с алергии или астма, особено защото ограничава отделянето на хистамин с 30%, се казва в проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Също така, знайте, че черният ориз е един от най -антиоксидантите и минералите в зърнените култури, чудесно за управление на теглото, грижа за сърцето, профилактика на диабета и много енергия.