8 Лечебни свойства на портокалова кора

Orange е един от най-консумираните плодове в света и, въпреки че някои не знаят, кората му е източник на голямо разнообразие от хранителни вещества, които благоприятстват здравето.

За мнозина е почти инстинктивно да го хвърлят в кошчето. Доказано е обаче, че притежава много свойства, чието въздействие върху организма предотвратява развитието на различни заболявания.

Въпреки че вкусът не е толкова приятен като пулпа и сока, неговите активни съединения са достатъчни причини да се помисли за включването му в диетата.

Освен това, макар и леко горчиво, има много рецепти, които могат да ги добавят, за да се насладят на изискан цитрусов допир.

Поради това, следните осем интересни лечебни свойства, които със сигурност ще искате да знаете.

Свойства на портокалова кора

1. Предотвратява високия холестерол

Фитохимикалите и флавоноидите, съдържащи се в портокаловата кора, го правят естествено средство срещу холестерола.

Тези антиоксиданти изчистват артериите и предотвратяват образуването на липидна плака, която причинява запушване и образуване на съсиреци.

От друга страна, това осигурява ползи за здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като намалява риска от хипертония, инфаркти и инсулти.

Вижте също: 5 причини да включите патладжан в рецептите: Започнете днес!

2. Борба с киселинността

Активните съединения, съдържащи се в тази съставка, проявяват алкален ефект, който спомага за намаляване на стомашната киселина.

Консумирани в шейкове или под формата на чай, те балансират рН на храносмилането и намаляват образуването на излишната киселина преди храносмилателните трудности.

В случаи на тежка и повтаряща се парене се препоръчва да се консумира ежедневно за период от 20 дни.

3. Облекчава храносмилателните проблеми

Смята се, че на всеки 100 грама портокалова кора съдържа 10, 6 грама диетични фибри; съществено хранително вещество, което подобрява здравето на храносмилателната система.

Тяхното редовно приемане може да намали бавния чревен транзит и да насърчи елиминирането на отпадъците, задържани в дебелото черво.

Той е един от най-добрите домашни средства за предотвратяване на синдром на раздразнените черва, диария и възпалителни заболявания. И все още успокоява и има положително въздействие върху микробната флора, която предпазва червата.

4. Той е антибактериален

Естествените екстракти от тази съставка имат висока концентрация на феноли и антиоксиданти, които, от друга страна, му придават антимикробни и бактерицидни качества.

Както вътрешно, така и външно, той може да се бори с редица вредни патогени, включително E. coli или Listeria monocytogenes .

5. Предотвратява и лекува респираторни заболявания

Оранжевата кора съдържа до 10 пъти повече витамин С от сока и затова е един от най-добрите съюзници за укрепване на имунната система.

Това антиоксидантно хранително вещество предотвратява разпространението на вируси и бактерии и укрепва защитните механизми за предотвратяване на респираторни заболявания като:

  • бронхит
  • студ
  • грип
  • алергии
  • астма
  • Рак на белия дроб

6. Подобряване на здравето на зъбите

Дъвченето на портокалова кора е навик, който позволява:

  • Освежете дъха.
  • Контролирайте бактериите.
  • Избягвайте грозните жълти петна.

Освен това, той съдържа екстракти и етерични масла, които осигуряват защитна бариера срещу вредните ефекти на плаката и свързаните с нея инфекции.

Препоръчва се и при пациенти със стоматологична чувствителност, а тяхното ежедневно приложение намалява симптомите.

На всичкото отгоре, може да се нанесе настъргано като паста или чрез триене на вътрешната страна в зъбите.

7. Помага за отслабване

Тази съставка съдържа нискокалорични, фибри и детоксикиращи свойства, които ви помагат да отслабнете.

В допълнение, консумирани под формата на чай или добавени към други рецепти, тя благоприятства процесите на почистване на тялото. Както и удължава чувството на ситост, за да контролира прекомерния прием на калории.

Посетете тази статия: Имате ли разстроен стомах? Разберете какво да ядете, за да се чувствате по-добре

8. Подобрява външния вид на кожата

В допълнение, външно също предлага интересни ползи, които можем да използваме както в здравето, така и в естетиката.

Неговият висок прием на витамин С намалява до минимум наличието на петна, както и други грозни марки преждевременно стареене.

Чрез своите екстракти портокаловата кора ни помага да облекчим и покрием тези малки промени, които се появяват при излагане на слънце, изгаряния и токсини.

Нейната инфузия служи като естествен тоник, защото дълбоко почиства порите. Това предотвратява образуването на черни точки, пъпки и акне.

По този начин частта от оранжевото, която обикновено изхвърляте, е наистина велик съюзник за вашето здраве и вашето семейство.

Накратко, вземете жар от портокалова кора, насладете се на него в чая си и се насладете на екзотичния му вкус в много рецепти.