5 алтернативи за заместване на захар на диета за отслабване

Опитвате ли се да отслабнете и едно от основните предизвикателства е да се откажете от сладкиши? Реалността е, че това е доста често срещан проблем. Повечето от нас обичат сладки храни и са свикнали да ги включват в ежедневната ни храна. За щастие, има алтернативи за замяна на захар в диетата за отслабване и тук ще говорим за най-добрите.

Всички възможности, които ще дадем са естествени. Въпреки това, когато ги купувате, трябва да се уверите, че те всъщност са с добро качество и възможно най-естествено. В противен случай тя ще бъде същата като добавянето на рафинирани захари и консерванти към храната.

Имайки това предвид, запомнете и започнете да правите някои промени сега. Ще откриете, че е възможно да намалите теглото си и да се храните добре.

Алтернативи за заместване на захарта в диетата

1. Ябълково пюре

Първата от алтернативите за заместване на захарта е икономична и лесна за приготвяне. Ябълковото пюре работи перфектно за вкус на десерти и печени хлябове.

Тъй като ябълката е такъв обикновен плод, правенето на пюре ще изисква малко инвестиции. За да извършите заместването, просто сменете 250 г захар за 250 г ябълка.

Ако искате най-практичната версия, купете вече обработеното пюре. Ще намерите няколко варианта в големите супермаркети и магазини. Когато ги купувате, проверете етикета и избягвайте онези, които имат голямо количество натрий или някакъв вид подсладител.

Друга възможност е да приготвите картофено пюре с варени ябълки. Просто трябва да ги сварите, източете и ги месяте или сложете в блендера. Количеството ябълки ще зависи от размера на плода и количеството пюре, от което се нуждаете.

Можете да съхранявате излишъка в добре покрит стъклен съд в хладилника. За да избегнете окисление, използвайте пюрето за няколко дни и добавете няколко капки лимонов сок.

2. Бананово пюре

Друга алтернатива за замяна на захар и намаляване на теглото е бананите. Този плод е известен с това, че е един от най-сладките. За да получите сладък вкус, който замества захарта, трябва да използвате зрели банани.

Колкото по-зрели са те, толкова по-сладки ще са и по-добрият ефект. Този подсладител също ще осигури фибри, витамин С, калий, витамин В6 и манган. Можете да се насладите на неговия подслаждащ ефект, както бихте направили с ябълково пюре.

Когато го използвате, не забравяйте да наблюдавате частите. Не забравяйте, че в излишък може да предизвика глюкоза. Въпреки че е плод, трябва да вземете същите предпазни мерки като другите подсладители.

3. Дати

Третата от алтернативите са вкусни дати. Тези малки плодове осигуряват по-малко калории, отколкото бананите. Въпреки това, те също така осигуряват калий, магнезий и фибри.

Тъй като са толкова сладки, ви препоръчваме да изпълните някои тестове, когато ги добавите. Лесно можете да прекалявате с бонбоните, ако не сте внимателни. Тези плодове са идеални за подслаждане на витамините.

4. Estévia

Това е една от алтернативите, която е придобила известност през последните години. Всъщност, сред опциите, които споменахме, се използва най-често. Това се случва, защото може да се подслади до 300 пъти повече от захарта.

Тази способност за подслаждане зависи от вида на стевията, която ще използвате. Препоръчваме ви да изберете прясна или течна стевия; двете най-естествени версии.

Сред предимствата на стевията са:

  • Намалени нива на кръвната захар.
  • Контрол на кръвното налягане.
  • Цената е по-икономична от другите възможности.

Единственият проблем със стевията е, че може да има леко горчив вкус. Но не се притеснявайте: след известно време ще свикнете с него и няма да забележите.

Прочетете също: Научете защо захарта в тялото ни е лоша

5. Органичен мед

Една от алтернативите за заместване на захарта е медът. Причините са няколко, но основният е техният вкус и лекота на придобиване.

Поради мекия си вкус е лесно да се комбинира с всички видове храни. Единственото нещо, което трябва да отбележите е, че медът е с добро качество. Стана обичайно да се намери мед, смесен със захар и други вещества.

Обикновено, биологичният мед може да се намери на органичните пазари. Повечето търговски версии обикновено са пастьоризирани и по-малко здрави.