Отлъчването не означава, че не трябва да притежавате нищо, но че нищо не може да ви задържи

Думата отделяне е много актуална в контексти като самопомощ, личностно израстване и духовност.

Нещо, което се случва твърде често, е, че сме склонни да объркваме някои термини и подходи. Отрядът не е абсолютно "притежаващ нищо". Нещо повече, това не означава да се изградят емоционални отношения, като се избягва привързаността, която ни осигурява сигурност и благополучие.

Отчуждението е нещо по-интимно. И в същото време е от съществено значение за нашия психологически и емоционален баланс . Така че става дума за избягване на неща - и хора - които се опитват да ни "притежават".

Трябва да бъдем в състояние да се отдадем на другите в свобода, да изградим по-хармонични и почтени отношения, без пристрастявания, без виктимизъм и дори повтарящи се фрази като "без теб аз съм нищо".

Привързаност и откъсване

Терминът "откъсване" намира своите корени в будизма. Въпреки това, в областта на психологията и педагогиката имаме, например, детето с привързаност и взаимоотношения, основани на здрава привързаност.

Това са две различни концепции, които трябва да разберем, за да се възползваме от тях. По този начин ще изградим много по-добри отношения, в които трябва да уважаваме и в същото време да се уважаваме.

Прочетете също: Избягване на привързаността и влиянието му върху емоционалното здраве

Здравословна зависимост

За будизма един от най-големите фокуси на страданието е привързаност. Конотацията на думата за тях обаче не е свързана с приложението към горепосочените дела. Независимо дали става дума за детето или за емоционалните отношения.

Нека да разгледаме повече подробности.

Човекът, когато е роден, се нуждае от своите събратя, за да оцелеят. В допълнение, в същото време, трябва да се чувствате сигурни, за да разберете света.

 • Детето със здрава зависимост е тази, чиито родители отговарят на техните нужди. По този начин те позволяват на детето да бъде близо до чувството за сигурност. Тук ласките, прегръдките и връзката, подхранена от любовта, са ключът към неговото развитие.
 • На свой ред, афективните взаимоотношения, основани на зряла привързаност са тези, при които двама души си дават взаимно свободата да изграждат почтена и щастлива връзка.
 • Хората трябва да осигурят свързване с онези, които обичат, а това означава да развият някаква привързаност, с която те се чувстват сигурни, с които се чувстват привързани към някой, който ги обича и кого те обичат.

Ако в някакъв момент възникне зависимост, изнудване и необходимост от контрол, тази привързаност вече не е здрава. Така той става токсичен.

Отделение като форма на лична неприкосновеност

Нека сега да се ровим в откъсване, за да изясним важни аспекти. Този страх не означава абсолютно, че трябва да се отречем от това, което имаме, защото абсолютното откъсване на всички неща не е синоним на щастие.

Липсата е точно един от най-големите фокуси на несигурност, страх и тъга. Сега превишението на зависимостта, на нагласите, които ни свързват с неща, хора и места, са наистина огнища на страданието.

 • Ако изградим живота си само около един човек до точката, в която нашето щастие зависи от настроението, капризите и нагласите на този човек, тогава има нещо, което не правим правилно.
 • Ако сме „привързани” към нашето семейство по такъв начин, че не смеем да изградим собствения си живот далеч от родителските стени, има и нещо, което вършим погрешно.
 • Ако се придържаме към работата, към уникалната нужда да растеме, да печелим повече пари, за да получим повече неща и да имаме повече социален статус, има нещо, което вършим погрешно: забравяме да сме щастливи.

Отчуждението е форма на лична неприкосновеност, защото ни напомня, че щастието не е в джобовете на другите или не натрупва неща.

Щастието се ражда първо в нас, за да се чувстваме пълноценни, свободни и зрели.

Прочетете също: 5 начина да спрете да очаквате твърде много от другите

Как да приложим "откъсването" в нашето ежедневие?

 • Приемете несигурността. Когато си поставяш цел или цел, не фокусирай цялата си надежда и щастие върху резултата. Ученето от процеса и приемането на несигурност също са от ключово значение.
 • Не центрирайте благосъстоянието и щастието си въз основа на това, което другите правят или не правят. Това е източник на страдание, което трябва да знаем как да контролираме.
 • Опитайте се да зависи от собствените си действия и да бъдете възприемчиви към това, което хората правят спонтанно и без да чакате. Ако сте обсебени от желанието да правите някои неща за вас всеки ден и всеки миг, ще живеете нещастно.
 • Не бъркайте желанието с нуждата. Не е същото, например, "желание" да спечелите от лотарията и "нужда" да бъде наградена, защото само тогава ще решите проблемите си.
 • Несигурните хора са тези, които се нуждаят най-много да се придържат към хората около тях, тези, които най-много трябва да имат неща или да ги постигнат, защото те задоволяват емоционалните си нужди.
 • Погрижете се за самочувствието си, изпълнете нуждите си със сигурност, с увереността, че сте пълноценен човек, способни не само да бъдат щастливи, но и да радват другите.