Женски инфаркт: 7 често липсващи симптоми

Остър миокарден инфаркт е състояние, което възниква поради недостиг на кръвен поток в област на сърдечния мускул, най-често в една от коронарните ви артерии. Днес ще говорим конкретно за женския инфаркт.

По принцип блокирането причинява състояние, известно като ангина пекторис, което, ако не се лекува, може да доведе до смърт на сърдечната тъкан.

Като цяло, общите му симптоми включват потискаща болка в центъра на гръдния кош, която може да излъчва до едната или двете ръце, а понякога и до гърба.

Въпреки това, в случая на жените, атипичните признаци са склонни да се появяват, тъй като те са подобни на тези на други заболявания, които обикновено остават незабелязани.

Проблемът е, че малко се докладват и продължават да мислят погрешно, че дискомфортът в гръдния кош е единствената проява на женски инфаркт.

Затова ние посвещаваме тази статия на 7-те знака, които трябва да вземем предвид за нейната връзка с това състояние.

Струва си да бъдете внимателни!

Симптоми на женски инфаркт

1. Безсъние

Безсънието и продължаващите нарушения на съня могат да са резултат от фактори като претоварване, стрес и прекомерна употреба на електронни устройства.

Въпреки това, при жените, тя може да се прояви чрез промени в хормоналната активност и ранните стадии на сърдечносъдовите заболявания.

Така, сред анализираните през последните десетилетия случаи на женски инфаркт, повече от половината от засегнатите са представили този симптом.

2. Дихателен дистрес

На първо място, жените, които изпитват кашлица и внезапно недостиг на въздух, без да преминават през респираторно заболяване, трябва незабавно да се консултират с лекар.

Появата на тази симптоматика, особено в ежедневните дейности, е често срещана сред тези, които са изложени на риск от сърдечен удар.

Прочетете също: Как да разпознаем разликите между сърдечен удар, сърдечен арест и сърдечен удар

3. Киселинност и киселинен рефлукс

Излишното производство на кисели сокове в стомаха, както и киселинен рефлукс, често причиняват усещане за парене в горната част на корема и гърдите, подобно на това, което се случва по време на сърдечен удар.

Въпреки че не всички случаи водят до това тежко заболяване, истината е, че нейната повтаряща се поява трябва да се оценява, тъй като това може да е ранен признак за сърдечен удар при жените.

4. Необичайна умора

Умората или чувството на умора често са свързани с проблеми със съня, с употребата на някои медикаменти и стреса, например.

Въпреки това, когато тя се превръща в нещо, което се повтаря и без видима причина, може да ни предупреждава за циркулаторна и сърдечна трудност.

Обструкцията на коронарната артерия предотвратява правилния кръвен поток от сърцето; с други думи, пречи на процеса на оксигенация на клетки, мозък и мускули.

В допълнение, тъй като сърцето трябва да работи по-усилено, кръвното налягане се увеличава и рискът от женски сърдечен удар.

5. Студена пот и гадене

Студеното изпотяване по време на ежедневните дейности или в периода на почивка е ранен признак на женски инфаркт.

Въпреки че, както и при останалите симптоми, това може да се случи по много причини, не се боли да се вземе предвид хипотезата, че тя е свързана с тази патология.

Нейният външен вид се дължи на усилията на тялото да поддържа температурата си, тъй като тя представлява дисбаланс, дължащ се на преувеличени усилия, които сърдечният мускул извършва.

От своя страна, трудностите в кръвния поток забавят процеса на клетъчна оксигенация, причинявайки гадене и неразположение.

6. Внезапно безпокойство

Неизяснена тревожност е симптом, на който трябва да придадем значение, особено ако е придружен от шевове или чувство за световъртеж.

Много от случаите на жени жертви на инфаркт на миокарда са имали този симптом в часовете преди атаката.

От друга страна, както тревожността, така и стреса увеличават риска от високо кръвно налягане и следователно от инфаркт.

Също така препоръчваме: 5 лесни стъпки за спиране на тревожна атака

7. Болка в ръцете и шията

Болки в ставите, шията и челюстите са чести при жени със сърдечно-съдови проблеми, компрометиращи сърдечния мускул.

Те са по-чести при жените, отколкото при мъжете, въпреки че последните могат да ги представят, макар и в по-малка степен.

Проявата на болката се проявява постепенно и внезапно и може да се предаде малко преди тъпа атака.

Въпреки че всички споменати симптоми могат да възникнат по много причини, винаги е необходимо да се направи медицинска оценка; защото по този начин можем да изключим сериозни проблеми или усложнения, какъвто е случаят с женския инфаркт.

Следователно, приемането на здравословни навици и контролирането на холестерола и кръвното налягане е от ключово значение за намаляване на риска от инфаркт.