Плантарен фасциит

Какво е плантарен фасциит?

Плантарният фасциит е възпаление на плантарната фасция на стъпалото, лигамент, който се присъединява към петата с проксималните фаланги и който се простира и свива с всяка стъпка, която приемаме, като че ли е движение на еластична гума.

Плантарната фасция или дъгообразната връзка е много широка и плътна тъкан, поради огромната устойчивост и натиск, който трябва да издържи.

Възпалението на сводестата връзка причинява болка в областта на петата, е една от най-честите болки в тази област.

Най-застрашени от това заболяване са спортистите, особено феновете.

Рискови фактори

 • Спорт с повтарящи се упражнения.
 • Засилената pronadora.
 • Болести като артрит и диабет.
 • Неправилно обувка.
 • Плоско стъпало.
 • Напреднала възраст.
 • Затлъстяването.
 • Хормонални промени.

Как възниква болестта?

Прекомерната употреба на плантарната фасция завършва с микротравма в тъканта. Повтарящата се поява на микротрещини в този район води до възпаление на лигамента, което завършва с болка в петата.

Това е вид хронична патология, тъй като не се появява от един ден до друг, а по-скоро е резултат от сума от повтарящи се лезии.

Причини за поява на плантарен фасциит

Лезиите в фасцията могат да възникнат по различни причини, той е многофакторен и променлив, включително екологични, постурални и генетични фактори.

В допълнение, съществуват фактори, които утежняват болестта, като неадекватни обувки, лоша поза, прекомерна работа в района, лоша гъвкавост на свързаните мускули и прекомерно пронация на стъпалото .

Повтаряща се физическа активност

Прекомерното упражнение е основната причина за плантарния фасциит.

Физическите дейности като бягане или скачане за дълги периоди от време предполагат претоварване на сухожилието, което не може да издържи толкова голям натиск и да се отдели. Освен това, промените в спортните съчетания без адекватен процес на адаптация могат да причинят по-тежки смущения, които биха довели до по-силна болка.

Най-застрашени от това заболяване са спортисти, футболисти, играчи на бадминтон и тенисисти.

Анатомия на стъпалото

Има няколко анатомични структури, които могат да причинят претоварване на плантарната фасция.

Ахилесовото сухожилие е лигамент, който се вмъква от мускулите на стомаха, обикновено наричани gamelos, и soleus до петата кост. Свиването на ахилесовото сухожилие ще предизвика повишаване на налягането в калканес, с последващо повишаване на налягането в дъгообразната връзка.

Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание в анатомичната структура е подкрепата на крака, т.е. начина, по който кракът се допира до пода. Плоските или пронаторно-склонните крака предизвикват по-голямо удължение на плантарната фасция, което увеличава риска от разкъсване чрез увеличаване на налягането в тъканта.

Свързани заболявания

Артритът и диабетът се считат за рискови фактори за развитието на плантарен фасциит, тъй като и двете могат да причинят възпаление на сухожилията.

Хората в напреднала възраст обикновено представят заболяването като следствие от едно от тези две заболявания.

Вид обувки

В много случаи се носят обувки, които не се побират правилно. Или осигурява недостатъчна опорна повърхност, или обезценяването на теглото не е добре разпределено.

Продължаващото използване на неподходящи обувки завършва с причиняване на фасциит на растенията, наред с други наранявания на краката. Високите токчета са един от най-големите врагове на това заболяване.

Характеристика на болката

 • С по-голяма интензивност сутрин.
 • Chronicle.
 • Под формата на ужилвания или парене.
 • Прогресивно.

Болката обикновено се увеличава сутрин в резултат на сковаността на стъпалото през нощта и намалява, тъй като удължава и затопля тъканта.

В някои случаи болката може да бъде непоносима и дори да засегне фалангите, като предотвратява движенията като повдигане и спускане на пръстите.

Често плантарният фасциит се свързва със съществуването на калканален шпори, въпреки че това не е определящ симптом.

Когато плантарният фасциит се простира с течение на времето или не се лекува правилно, пациентът може да изпита промени в походката, което води до други симптоми като болка в коляното, гърба или врата.

Лечение на плантарен фасциит

 • Физиотерапия.
 • НСПВС.
 • Подходящи обувки.
 • Кортикостероиди.
 • Ортопедични стелки.
 • Функционални превръзки.
 • Ортопедия.

По време на лечението е от съществено значение да се откажете от физическите упражнения, защото влошава ситуацията, но е необходимо да се реализират участъци от мускули като soleus и gastrocnemius през деня.

Някои лекари препоръчват да се използват шини по време на почивка или през нощта, за да се поддържа продълговата фасция.

В последните линии на лечение откриваме шокова терапия и хирургия, последният само за плантарен фасциит, завършващ с хронична и силна болка.

Времето за възстановяване е различно при различните пациенти.