Защо децата не могат да бъдат принудени да целуват?

За малки деца целувката е предназначена за обич. Обикновено те целуват своите родители, братя и сестри или баби и дядовци като израз на любов. Следователно, в лицето на непознат, това действие може да ги направи неудобни и дори да го отричат. Не трябва да принуждаваме децата да се целуват.

Преди да го направите, трябва да ги попитате дали се чувстват удобно с целувка. Детето трябва да може да избира как да поздравява хората. Ако искате да направите това с целувка или на ръка.

Познаването и установяването на граници е една от основите на детския растеж. Това е свързано и с емоционалните граници. Всяко дете може да избере дали да бъде близо до човек.

Някои родители вярват, че децата им са необразовани, защото не целуват. Но има много начини, по които едно дете може да демонстрира своите начини. Ръкостискане, поздрав при пристигане или поглъщане по гърба са признаци за добри маниери.

Причини да не принуждават децата да се целуват

Здраво е родителите да имат открита дискусия с децата си за грижата и образованието. Изразът на обич трябва да се разбира като спонтанен начин за изразяване на любовта. Докато добрите нрави и образованието показват уважение към другите хора.

Въпреки че децата трябва да са добри към възрастните, те не трябва да бъдат принуждавани да се целуват. По този начин те са в състояние да установят собствените си граници пред лицето на неизвестното.

Важно е да не принуждаваме децата да се целуват, тъй като това може да ги направи уязвими. Те могат да бъдат много любезни да покажат своето образование и грижа. Това може да ги изложи на злоупотреба.

Злоупотребите обикновено се случват с хора, близки до непълнолетните. И това може да се случи в резултат на това, че не желаете да проявявате привързаност. Накрая те са принудени да приемат и не могат да кажат „не“ на физически контакт.

Прочетете също: 8 съвета за образованието на децата си

Уважавайте волята на детето си

От определена възраст някои деца спират да целуват или да го правят по-рядко, отколкото преди. Може би това е заради срамежливостта, защото не ви харесва човек или просто не сте в настроение да го направите.

Но ако малката не иска да проявява обич, защо настоява? Избягвайте да принуждавате децата да се целуват. Поставете се на мястото си и се опитайте да си представите колко неприятно би било да целувате някого, когато не го правите, как ще се почувствате?

Целувките не трябва да са добър знак

Въпреки, че за възрастни целувката е знак за добри маниери и начин да се поздравят, за непълнолетните целувката е начин да покажете обич към близките си.

Навиците са стандарти за поведение и учтивост, които трябва да научите детето си да използва в ежедневието си. Вместо да принуждавате децата да се целуват, опитайте се да научите, че когато пристигнат на място, те могат да дадат "добро утро", "добър ден" или "добър вечер".

Целувките означават

Целувката е социална норма. Обичайно е поздравът да се сбогува с целувка. За децата това е демонстрация на любов, така че не е добре да се целуват насилствено.

Децата не трябва да бъдат принуждавани да правят нещо, което не искат. И още по-малко ги карайте да се чувстват зле за себе си, за да откажат. Не гледайте на отричането си като на престъпление, тълкувайте го като ваша гледна точка.

Може да се интересувате от четене: Ползи за здравето на домашни любимци

Вашето дете няма да се отдалечи

Понякога децата преминават през етапи, в които отричат ​​да се целуват, дори в родителите си или близки роднини. Това не означава, че те ще станат по-затворени по отношение на чувствата си. Ще се целунеш, когато наистина искаш и ще се чувстваш така. Ако накараш детето да се целува, можеш само да я отстраниш от себе си.

Може да станат по-уязвими за злоупотреби

Макар да звучи преувеличено, ако детето е принудено да се целува, когато не иска да го прави, по-вероятно е да се доближи до непознати хора. Ако не се научат да отказват физически контакт с други хора в ранна възраст, те могат да излязат с идеята, че грижата за непознати е синоним на образованието.

Принуждаването на дете да се целува може да предаде идеята, че те не притежават тялото си. Важно е да ги научим, че имат контрол над тялото си, в противен случай те могат да станат по-съвместими и пасивни.

заключение

За едно дете да поздрави и да се сбогува с целувки е важно да го попитате директно, ако той желае да го направи. Човек не трябва да настоява, че го правят и трябва да стане ясно, че това е така, защото той иска, а това е просто начин за поздрав. Искате ли да поздравите братовчед си с целувка? Ако кажеш „не“, трябва да го оставиш сам.

Обикновено децата, когато пораснат, започват да правят разлика между целувки на любовта и учтивостта. Най-бързият начин да научат това е да наблюдават родителите си да поздравяват и да се сбогуват с целувки. По този начин те ще свършат имитиране на това поведение и адаптиране към социалните норми.

И накрая, необходимо е родителите да имат открита дискусия с децата си за разликата между учтивост и грижа. Привързаността трябва да се ражда естествено, не трябва да бъде начин да се угоди на другите.