14 признака, които показват проблеми с щитовидната жлеза

Дисбалансите в щитовидната жлеза са по-чести, отколкото мислим, и засягат повече жените. Симптомите могат да бъдат мълчаливи или да не обръщаме внимание на тях. Въпреки това е много важно да се знае какви признаци показват проблеми с щитовидната жлеза.

Ще говорим за най-често срещаните в тази статия.

Какво да знаете за щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малка жлеза, разположена върху ключицата и отговорна за производството на два много важни хормона (Т3 и Т4).

Те регулират:

  • растеж
  • Развитието
  • Метаболизмът
  • Телесната температура
  • Пулсът на сърцето
  • Кръвно налягане

Ако не работи както трябва, може да предизвика два проблема: хипертиреоидизъм (произвежда повече хормони от нормалното) и хипотиреоидизъм (не създава достатъчно).

Това се дължи на дисфункция на имунната система. С други думи, антителата засягат органа, причинявайки го да работи неправилно.

Не забравяйте да прочетете: Най-добрите храни за борба с високото кръвно налягане

Признаци, които показват неизправност на щитовидната жлеза

Обърнете специално внимание на сигналите, които тялото ни предлага и които ни позволяват да лекуваме проблемите на щитовидната жлеза във времето.

Тъга и депресия

Настроението може да се промени поради щитовидната жлеза. Това е най-вероятно, когато няма очевидна причина да бъде тъжен или депресиран.

Когато жлезата произвежда няколко хормона, нивата на серотонин намаляват и това се изразява в негативни чувства.

Напротив, ако щитовидната жлеза създава повече хормони, ние ставаме по-неспокойни или раздразнени.

Промените в теглото

Ако спортувате дълго време и следвате строга диета, но не можете да загубите нито един грам, може би това се дължи на проблеми с щитовидната жлеза.

Същото се случва, ако колкото и да ядете, не можете да наддадете на тегло. Метаболитни промени имат много общо с тези дисбаланси.

запек

Трудността при евакуацията, дори ако ядете зеленчуци, зеленчуци и влакна, е един от основните признаци на нарушената функция на щитовидната жлеза.

Ако постоянно страдате от запек и това причинява подуване на корема или чревна болка, не се колебайте да се консултирате с лекар.

Проблеми със съня

Без видима причина не можете да заспите или да се събудите в средата на нощта. Проблеми със съня, повтарящи се кошмари и безсъние са свързани с тази жлеза.

Тя се проявява и като по-голяма нужда от сън и трудности при ставане рано. По-малко активната щитовидна жлеза прави функциите на тялото по-бавни.

Проблеми с щитовидната жлеза: болки в ставите

Това е симптом, който може да се дължи на няколко патологии или дори на ежедневни навици, като например да правите много упражнения или да вдигате наднорменото тегло.

Недостатъчната функция на щитовидната жлеза може да доведе до болки в ставите, особено в ръцете и краката. Трябва да обърнем внимание на това, защото на свой ред може да предизвика фибромиалгия.

Проблеми с щитовидната жлеза: суха кожа

Чувствате, че не се налага да използвате различни кремове или масла за овлажняване на кожата: тя винаги е суха и "пилинг".

Краката и лицето са две места, където можете да забележите тази промяна. Също така можем да установим липсата на хидратация в подмишниците и скалпа. В много случаи това е така, защото се изпотяваме по-малко от нормалното.

Проблеми с щитовидната жлеза: висок холестерол

Странните, когато видите кръвните тестове, които показват висок холестерол, са, когато приемате балансирана, почти безмаслена диета.

Когато човек страда от хипотиреоидизъм, метаболизмът на тялото ви се забавя и не може да изгори мазнините, както би трябвало. Следователно, нивото на холестерола и триглицеридите се повишава.

Проблеми с щитовидната жлеза: загуба на либидо

Липсата на сексуален интерес може да бъде свързана с проблем в щитовидната жлеза. Някои емоционални и психически дискомфорт, наддаване на тегло и болки в ставите могат да влошат тази загуба на либидо.

Проблеми с щитовидната жлеза: болка в шията

Като движим врата в определени посоки, можем да почувстваме някакъв натиск, който не ни позволява да погълнем добре. Хрипота е друг симптом на тиреоидни нарушения. Това се дължи на увеличения размер на жлезата, която компресира трахеята.

Проблеми с щитовидната жлеза: мускулни болки

Осъществяване на ход, който не сте свикнали да стане кошмар в продължение на дни, защото болката не отшумява.

Ако, освен това, някои части на тялото непрекъснато изтръпват, би било добре да се консултирате с лекаря за общ преглед.

Проблеми с щитовидната жлеза: косопад

Може да се случи, защото кожата на скалпа е много суха или поради метаболитни проблеми, свързани с щитовидната жлеза.

Загубата на малко коса чрез къпане или разресване е нормално, но не и ако попаднете на косата, когато докоснете главата си. Също не е естествено всяка сутрин да видиш шепа коса на възглавницата.

Косата на веждите може също да падне. Косъмчетата по краката, подмишниците или пубиса бавно се развиват и когато го правят, те са много тънки и крехки.

Проблеми с щитовидната жлеза: сърцебиене

Сърцето бие толкова бързо, че можете да го почувствате, дори ако седите на дивана или лежите.

Ако забележите пулсации в областта на шията или китките, без да правите никакви усилия или упражнения ... може би това се дължи на свръхпродукция на тироидните хормони.

Искате ли да знаете повече? Прочетете: 5 неща, които трябва да вземете предвид за тортиколис

Проблеми с щитовидната жлеза: високо кръвно налягане

Хипертонията може да бъде причинена от различни причини, така че лекарите не го свързват с щитовидната жлеза.

Въпреки това, когато приемате лекарства, за да го контролирате, или следвате здравословна диета и също така, кръвното налягане остава високо, може да се наложи да прегледате жлезата.

Проблеми с щитовидната жлеза: промени в апетита

Може би преди да не искате да ядете по всяко време, но сега, не можете да прекарате 30 минути без глад или искате друга храна (и по-мазна, сладка или солена).

Може би това е обратното и ако сте яли четири пъти на ден, просто се чувствате като два пъти. Всички тези промени могат да бъдат причинени от промени в щитовидната жлеза.