10 симптоми на левкемия, които остават незабелязани

Знайте някои симптоми на левкемия, термин, използван за означаване на рак, който засяга тъканите, които съставляват кръвта в тялото. Той включва директно белите кръвни клетки, тъй като се характеризира с неадекватна формация.

Белите кръвни клетки са важна част от защитните механизми на организма. Те растат и се делят по организиран начин, както са необходими.

Въпреки това, при пациенти с левкемия, костният мозък ги произвежда необичайно, и въпреки че увеличава производството им, те не могат да изпълняват функцията си за защита на тялото, тъй като са дефектни.

С напредването на заболяването се появяват смущения в производството на други кръвни клетки, като червени кръвни клетки и тромбоцити.

Тогава се появяват тежки епизоди на анемия, кръвоизливи и висок риск от заразяване с различни видове инфекции.

Най-обезпокоителен е фактът, че много от тях не разбират или объркват симптомите на левкемия, което затруднява ранната диагностика.

Поради тази причина искаме да споделим подробно десетте знака, които не могат да останат незабелязани.

Възможни симптоми на левкемия

1. Лилави или червени петна по кожата

Известни в медицински термини като петехии, те са червеникави или пурпурни петна, които се появяват в клъстери, обикновено на гърдите, гърба или ръцете.

Те възникват, когато кръвта коагулира и не тече правилно, и често се бъркат с обриви.

2. Болка в костите или ставите

Има много заболявания, които могат да причинят болка в костите и ставите. Въпреки това, в конкретния случай на левкемия, болката се появява, когато дефектните бели кръвни клетки се натрупват.

Пациентите изпитват остър скок, който причинява много болка, а интензивността може да варира в зависимост от засегнатия регион.

3. Главоболие

Главоболието е един от най-игнорираните симптоми на левкемия. Те се появяват главно в случаи на остра левкемия и са склонни да бъдат интензивни и дълготрайни.

Те възникват, защото притокът на кръв към мозъка и гръбначния мозък е ограничен, както и при мигрена, когато кръвоносните съдове се свиват.

4. Подути жлези

Когато левкемия компрометира производството на бели и червени кръвни клетки, способността на организма да реагира на инфекции намалява.

Тази ситуация променя възпалителните процеси и води до подуване на жлезите и лимфните възли, или малки, безболезнени бучки от синя или виолетова тоналност.

5. Слабост и умора

Трудно е да се подозира левкемия, когато се проявява с чувство на слабост и умора. Въпреки това, ние не можем да пренебрегнем, че тези признаци също могат да бъдат продукт на това заболяване.

Намаляването на здравите червени кръвни клетки влияе върху способността на организма да пренася кислород и хранителни вещества, което води до анемия и хронична умора.

6. Необичайно кървене

Всички необичайни и необяснени кръвоизливи могат да бъдат ясен признак за левкемия. Намаленият брой на тромбоцитите пречи на кръвосъсирването, повишавайки податливостта към кървене.

7. Чести трески и инфекции

Всяка форма на левкемия намалява способността на имунната система да реагира на патогени, които причиняват инфекции.

Поради тази причина пациентите изпитват продължителни епизоди на треска и респираторни инфекции, какъвто е случаят с грипа.

Това се дължи до голяма степен на факта, че раковите кръвни клетки инхибират способността на белите кръвни клетки да действат срещу вируси и бактерии.

8. Неизяснена загуба на тегло

Както при всеки вид рак, левкемия може да накара пациента да отслабне по тревожен и необясним начин.

Това може да бъде страничен ефект от крайната умора и намаляващия апетит, който го придружава.

9. Недостиг на въздух

Недостиг на въздух или затруднено дишане се дължи на намалената оксигенация на клетките, която се дължи на смущения в кръвния поток.

Някои хора го изпитват като неспособност да наваксат, докато други смятат, че не получават облекчение от възстановяването на кислород.

10. Болки в корема и подуване

Когато левкемията напредва, тя може да предизвика подуване на черния дроб и далака, което се проявява с повтарящи се болки в корема или чувство за тегло под ребрата.

Някои пациенти изпитват лека болка в долната част на гърба или изпитват гадене, повръщане и промени в активността на червата.

Лечението на левкемия направи важни крачки през последните години; Въпреки това, голяма част от неговия успех зависи от ранното откриване на болестта.

Поради тази причина е важно да се внимава за някой от споменатите знаци, въпреки че те могат да се дължат на проблеми с по-малка гравитация.