Храни, които увреждат здравето на костите

Всеки знае, че правилното хранене е от съществено значение за доброто здраве на костите и другите органи на тялото. Възможно е да има различни хранителни продукти, които вместо да правят тялото ни добро, могат да причинят проблеми, често доста сериозни.

Поради тази причина е много важно да се научите как да разпознавате и преди всичко да избягвате консумацията на храни, които са вредни за нашето здраве като цяло.

В тази статия разберете особено тези храни, които могат да бъдат вредни за здравето на костите.

Безалкохолните напитки

Тези напитки съдържат огромно количество фосфорна киселина, която намалява абсорбцията на калций. Поради тази причина трябва да намалим консумацията на този вид напитки за здравето на костите.

Кафето

Тази напитка е любима на много хора, но пие кафето, без да е в излишък. Колкото и да харесвате, тази напитка не консумира повече от три чаши на ден, тъй като кафето съдържа някои вещества, наречени ксантини, които имат способността да увеличават загубата на калций чрез пикочния път, увреждайки костите ни.

Прочетете също: 9 любопитни факти за кафето

Солта

Това е една от храните, които, ако се консумират в излишък, могат силно да увредят костите, тъй като натрият може да допринесе за непрекъсната загуба на калций.

Как алкохолът вреди на здравето на костите ви

Алкохолните напитки са това, което повечето хора консумират по неконтролиран начин.

Злоупотребата с алкохол всъщност е вредна за здравето на костите, тъй като увеличава отделянето на калций през урината .

Когато обикновено вземаме една или две чаши червено вино през деня, поглъщаме вещества, които могат да са от полза за здравето като цяло.

Това количество не оказва вредно въздействие върху структурата на костите, което може да им повлияе свръх консумацията.

Месото

Когато ядем много месо, можем да донесем на тялото ни много протеини с високо съдържание на аминокиселини и със сяра.

Това ни позволява да имаме повишена калциурия, т.е. елиминиране на калций чрез урината.

Когато консумираме растителните протеини, ефектът може да бъде по-малък. Но във всеки случай трябва да внимаваме и да контролираме консумацията на месо.

Може да се интересуват от: Внимавайте за червено месо!

Хидрогенирани мазнини

Мазнините естествено съдържат огромно количество витамин К. Това е от съществено значение за доброто костно здраве.

Въпреки това, когато те преминават през процеса, който ги превръща в хидрогенирани мазнини, те напълно губят този витамин.

Тези мазнини се използват главно в сладкарници. Но те представляват опасност за здравето на костите, именно защото губят основната си собственост.

Поради тази причина е препоръчително да се консумират възможно най-малко сладкарски продукти.