Алопеция, хомеопатични естествени средства

От д-р Франческо Канделоро

Алопеция, частична или пълна загуба на коса и коса, може да бъде генетична или зависи от външни фактори като стрес, недостиг на витамин и желязо или хормонални фактори. Нека да разберем по-добре.

Причини и симптоми на алопеция

Това е пълната или частична липса на коса и / или коса, които могат да бъдат преходни или постоянни, както и с генетичен или придобит произход. Само придобитите форми са полезни за терапиите, тъй като е възможно да се идентифицира причината за задействане, която е в началото.

Много често тези нарушения са свързани с цялостна чупливост на всички кожни придатъци, включително и ноктите, и са свързани с известна неспособност на организма да абсорбира важни и фундаментални елементи за устойчивостта на приложенията, като цинк, желязо и силиций.

Следователно не е изненадващо, че нарушения от този тип често се наблюдават в някои по същество дълги анатомични конституции, които се характеризират в различна степен с намалена способност да абсорбират тези микроелементи, съдържащи се предимно в растителни храни.

В допълнение към анемията, многобройни други състояния могат да бъдат асоциирани по съпътстващ начин с промени в скалпа, включително хипотиреоидизъм, някои инфекции на гъбичен произход, радиотерапия и противоракови терапии.

Но ние помним, че в хомеопатията емоционалните тригери също ще бъдат считани за емоционални травми като силни плаши, важни афективни разочарования, състояния на страдание и негодувание и по-общо морални страдания на човека, както и прекомерна психофизична ангажираност.

Накрая, придобитите форми могат да имат две различни клинични прояви: вентилирани и себореични форми : последното за предпочитане засяга мъжкия пол, то започва в ранна възраст - около 18-20 години - с мазнини на скалпа, което следва след това прогресивна загуба на коса в челната област и в горната част на главата, заедно с досадна симптоматика на сърбеж.

Можете да научите повече за свойствата на минералите и храните, които ги съдържат

Хомеопатични средства за алопеция

Както казахме, често се свързва определена анатомична конституция и от ранна възраст с предразположеност към загуба на коса и, по-общо, към крехкостта на всички кожни придатъци.

По-специално, murestial конституция, сярна, които са склонни към загуба на тегло и деминерализация, и всички фосфорна правилно т. Нар., Субектите, в които тази тенденция ще бъде по-лесно да се наблюдава от възраст не особено напреднали. Следователно не е изненадващо, че лечебните средства, които често се използват в тези етапи на живота, за да се лекуват прогресивно влошаващите се форми на алопеция, ще бъдат Natrum Muriaticum и някои характерни лекарствени средства от фосфорната серия, включително Kali Phosphoricum и Phosporic acidum, както и в по-напредналата фаза на органичната декомпенсация, често посочвано средство за защита, винаги в субектите на тези конституции, ще бъде Silicea .

Очевидно за тези случаи, които следователно се нуждаят от по-общ подход - именно защото загубата на коса признава сложен механизъм, който включва, наред с други неща, функцията на храносмилането и усвояването на храната - добавяме всички онези, при които разстройството е вторично на условни ситуации, които определят емоционалните травми, за които споменахме преди това.

И така, за формите, които са резултат от силни плаши, например, в зависимост от реакцията на човека, който бихме могли да помислим за Aconitum или Gelsemium ; за тези вторични до интензивни афективни травми и за сантименталните разочарования ще можем да използваме Арника или Игнатия, докато за моралните страдания неизразените състояния на неудовлетвореност и безполезната полезна задържане ще бъдат стафизагрия .

И накрая, лекарство, посочено при всички форми на обостряне на себорейната алопеция, което сме описали по-горе, ще бъде селен : хората, които ще се възползват от нея, често уморени от прекомерно психофизично увреждане, имат мазна себорея, свързана с акне и черни точки, косопад, миглите, брадата и дори гениталиите и типичните везикуларни образувания между пръстите.

Подобна мазна и мазна кожа, с белезникава граница на горната устна и червените ръбове на веждите, представлява полезно средство в по-цветни конституции, а именно Thuja, което от своя страна може да се превърне в графити, средство за алопеция, подходящо за тези конституции. характеризиращ се с прогресивно забавяне на органичния метаболизъм поради претоварване с храна.