Аяхуаска, свойствата на халюциногенната напитка

Аяхуаска е традиционна напитка с халюциногенни свойства, която се използва повече от 2000 години от местното население на Амазония и Андите в различни страни (Перу, Венецуела, Колумбия, Боливия, Еквадор и Бразилия) за осъществяване на терапевтични и религиозни обреди .

Наричана "ла abuela " - баба - тази свещена напитка е в състояние да предаде наследствените знания и мъдрост, хармония и психофизичен баланс.

В западния свят аяхуаска е известна за сравнително кратко време, като започва с публикуването на книгата на Уилям Бъроуз и Алън Гинсбърг " The Yage Letters " през 1963 г., в която двамата автори епистично разказват своите преживявания с напитката в гората. Перуански амазонки.

Въпреки неотдавнашното разпространение сред хората, които не принадлежат към местните индиански култури, Аяхуаска преминава през процес на популяризиране, насърчаван от определени сектори и критикуван от други.

Ако нейната дифузия, резултат от по-широкия процес на глобализация, може да позволи на по-голям брой хора да изпитат лечебните свойства на напитката, в същото време тя може да провокира комерсиализацията на шаманското познание, традиционно чуждо на доходната логика на пазара.

Познаването на това разискване може да бъде полезно за онези, които желаят да подходят към тази напитка с осъзнаване. Сега да видим по-подробно какво е ритуалът аяхуаска и неговите свойства .

Препарат и активни съставки

Ayahuasca се приготвя от шамани или curanderos като отвара, съставена главно от две зеленчуци : листата на chacruna ( Psychotria viridis ) и лианите на ayahuasca или yagè ( Banisteriopsis caapi ), от които цялото питие носи името си.

Листата на chacruna съдържат основния елемент на тази напитка: диметилтриптамин или DMT, вещество, естествено произведено по време на REM фазата от нашата епифизна жлеза.

Лиана, от своя страна, съдържа алкалоиди, които функционират като инхибитори на МАО, ензимът, който има функцията да прави ДМТ неактивен.

Комбинацията от активните съставки на двете растения, приготвени до 16 часа, следователно е това, което произвежда свойствата на аяхуаска.

Открийте силата на звука в шаманизма

Церемонията по аяхуаска

Консумацията на аяхуаска обикновено се извършва в ритуален контекст, по време на церемония, водена от шаман, "ayahuasquero", и придружена от ритуални песни, "ikaros". Участниците се подреждат в кръг и на свой ред пият отвара.

След около 30-40 минути, ефектите започват: сред тях ефектът на продухване и повръщаното, предизвикано от напитката, са от основно значение за започване на процеса на обновяване на тялото и ума . Тогава всеки от участниците започва своето пътуване в контакт с духовния свят или собственото си подсъзнание, в зависимост от тяхната гледна точка.

Аяхуаска може да събуди ужасяващи видения, поставяйки индивида пред собствените си неразрешени травми, собствените си страхове и, включително, визуалната материализация на болестта, която той иска да победи .

Церемонията, която продължава няколко часа, е особено интензивно преживяване, което се описва от хората, които го осъзнават в смисъл на истинска смърт и възраждане, съзнателно избрани на подновена и пречистена основа.

Полезните и лечебни ефекти на аяхуаска

В допълнение към своите визионерски и психеделични свойства, или може би заради тях, аяхуаска има полезни и лечебни свойства от различен вид, което западната медицина наскоро започна да изучава.

Не е изненадващо, че тази напитка се нарича "медицина" от амазонските популации, които я използват. Ползите, описани от хората, които са консумирали аяхуаската, са много: усещане за пречистване, което може да продължи дори няколко месеца след приемане, разрешаване на емоционални и настроени нарушения, по-голяма осведоменост, преоткриване на смисъла на живота, експериментиране силна връзка с естествения свят .

Сред лечебните свойства, които изглежда имат аяхуаска, са следните:

  • за рак на гърдата, простатата, мозъка, яйчниците, матката, стомаха и дебелото черво. Няколко души са избрали този терапевтичен път за лечение на рак в различните му форми и са свидетелствали за изцеление благодарение на аяхуаска. Поради тази причина научната общност започва да се интересува от изучаването на ефикасността на тази лекарствена напитка според медицински и фармакологични параметри . Интересно проучване на този аспект беше публикувано през 2013 г. от младия изследовател Едуардо Шенберг от Федералния университет на Сао Пауло, Бразилия.
  • за лечение на наркомании : наркомания, наркомания, алкохолизъм и тютюнопушене .

Открийте други природни лекове за депресия