Бах Цветя за прекомерна загриженост за другите

Бах цветя поради прекомерната загриженост за другите са цветни есенции, подходящи за тези, които искат да променят другите, вярвайки, че знаят какво е най-доброто за тях. Основното послание, което обединява всички цветя на Бах, принадлежащи към тази група, не е да се опитваме да променяме другите (на които, наред с други неща, няма реална възможност за контрол), а да се прави единственото нещо, което е в нашата изключителна сила: променете себе си .

Всеки от 38-те лекарства на Бах е показан за определен тип характер или емоционално състояние, но Едуард Бах разработи 7 области на приложение, това е основният психически дискомфорт, който засяга съвременното общество, от което той отличава различните аспекти: цветята на Бах за страх; Бах цветя за интереса към настоящето; Бах цветя за самота; за обезкуражаване; Бах цветя за свръхчувствителност; за несигурност; и тези за прекомерна загриженост за другите.

Това не е проблем, който майка може да почувства към дете или грижата за здравето на близки. Цветовете, посочени от самия Едуард Бах в тази група, съответстват на различни изрази на една и съща грешка: да се опитат да променят другите, без да осъзнават, че всичко, което човек иска да промени другите, се отнася вместо нещо към себе си.

Бах цветя поради прекомерна загриженост за другите

Сред цветята на Бах за прекалената загриженост за другите ние откриваме есенции от цветя като бук, цикория, скална вода, Vervain и Vine, подходящи за тези, които страдат за благополучие по преувеличен начин, за да приемат нетърпимо, притеснително, твърдо, фанатично отношение. или доминиращ.

  • Букът е средство за нетърпимост . Букът е изискано и почти перфектно дърво; има дърво с големи вени и без възли, които могат да бъдат полирани с отлични резултати; кората е гладка и листата са елегантни, нагънати, интензивно зелени. В неговите гори, " faggete ", листата са толкова дебели, че не позволяват на слънчевите лъчи да преминат, затова липсата на светлина предотвратява развитието на подлеса и раждането на тревисти разсад при самите крака на буките. Освен очевидното съвършенство на буковото дърво, това дърво всъщност е слабо, има плитки корени, така че може да бъде увредено от бурни ветрове; така че тук е потвърждение за факта, че в крайна сметка самото дърво е "несигурно" по същия начин като лицето, което се нуждае от лекарството. Букът е описан като лекарство за Бах за онези, които „чувстват необходимостта да видят повече доброта и красота във всичко около тях“. Всъщност тези хора са претърпели много и са се затворили в себе си, ставайки, за защита, надменен и надменен, идващи да видят само негативните неща и да не оставят „светлината“ на света да се филтрира над себе си . Прекомерно критично те виждат грешки в други, за да се защитят, тъй като нетърпимостта е избрана като средство за защита срещу собствената несигурност . Съдиите въз основа на предразсъдъците и след това осъждат, издават присъди. Затваря се като таралеж и не признава грешките си. Неговият раздразнителен субективизъм му пречи да се идентифицира с другите, да разбере повече за другите. Той използва проекцията като защитен механизъм: иска да промени в другите това, което не може да коригира само по себе си . Той има честност, високи идеали, коректност и последователност, но изглежда напрегнат и закален, обезкуражен, недоволен, свръхкритичен. помага за възобновяване на света. Бук ни учи да приемаме грешките си и да станем толерантни към себе си и към хората около нас . Човек се учи да бъде по- разбираем, достъпен, спонтанен, да разбира повече за другите, да оценява положителните аспекти на живота и красотата, която ни заобикаля. Придобива се по -голяма способност за наблюдение, по -толерантна и емоционално валидна перспектива в човешките взаимоотношения.
  • Цикория : лекарството за притеснителната любов. Дивата цикория, когато расте диво, предотвратява растежа на всяко друго растение в близост до нея, задушава го и става „ царица “ на тази територия. Цикорията е лекарството за притеснителна и егоистична любов. Онези, които живеят в това състояние на ума или по-често имат характер, са много щедри и дълбоко обичат своите близки, но винаги по начин, който не е напълно незаинтересован . Това не е свободна и безусловна любов, а любов, която някак изисква уважение, благодарност, взаимност, контрол и с които понякога се усещат чувства на вина и у роднини и приятели, за да ги държи близо до тях. Проблемите на всеки се отнасят към сърцето, но след това с различни манипулативни методи и невидими пипала, той ги принуждава да приемат неговите опасения. Той се намесва в делата на другите, твърдейки, че това е за тяхното добро, объркващо притежанието с обич, контрол с внимание и грижа. Той често се обгражда със слаби хора, които се нуждаят от неговата енергия, и им помага, без да се съобразяват с техните реални нужди, защото се чувства егоистично полезен. Лекарството ни учи да даваме, без да искаме нищо в замяна, така че любовта, дадена и взета, може да бъде наистина свободна и вдъхновена, а не по някакъв начин очаквана, наложена, дължима, купена. Той също ни учи да бъдем толерантни към другите, защото всеки има право да бъде сам, дори с цената на някои грешки. Несигурността намалява, притежанията, егоизмът и опортюнизмът се разпадат.
  • Скална вода : лекарството за твърдост, единственото, което не е цвете и дори не е зеленчук, а изворна вода, точно тази, която естествено оформя грапавостта на скалите. Водата остава твърда, неподвижна и студена за дълги години, когато е в твърда форма на лед на височина хиляда метра, където може да остане чиста и незамърсена, далеч от реалността, където всичко е "перфектно". Точно както водата се придържа към това, което я съдържа, адаптира нейната форма, така че човекът, който се нуждае от това лекарство, трябва да стане гъвкав, приспособим и да развие умствена гъвкавост . Всъщност Rock Water е подходящ за хора, които са прекалено строги със себе си и които следват строга дисциплина . Тук намерението да се помогне на другите се осигурява от примера: Rock Water иска да представлява модел на почтеност ; на морална и умствена строгост . Отхвърлете игривата страна на живота, върху която вместо това се стреми да наложи фиксирани и прекалено строги правила; но често граничи с фундаментализма.
  • Vervain: това е средство за прекомерно ентусиазъм . Вербената действа като катерач, дори и да има твърди и твърди корени, злоупотребявайки с енергията си, защото дава на базата твърдост и твърдост, която липсва на крайниците. Той пристига там, където се предлага включване на другите растения във вертикално и хоризонтално размножаване. Прекомерната загриженост за другите в това състояние се проявява с твърде много ентусиазъм и усилия, насочени към убеждаване на другите в техните идеи. Vervain е ентусиаст, който иска да промени другите не чрез пример, като Rock Water, а с разсъждения, думи и убеждения . Неговите идеи и мнения трябва непременно да бъдат разкривани и споделяни от другите. По-специално тя не толерира несправедливости, срещу които е готова да води истински кръстоносни походи. Но рискът от преминаване за фанатик лесно се изпълнява. Лекарството спомага спокойно да приеме идеите на другите, запазвайки техните идеали и мнения. Огънят на ентусиазма не излиза навън, а вместо това развива авторитаризъм и нетърпимост; тя се превръща в харизма и авторитет .
  • Лоза: това е лек за желанието да доминираш над другите. Лозата е катерач, чиито разклонения имат функцията да изследват пространството в търсене на опора за разширяване до безкрайност. Тя няма истински ствол, а се опира на други опори, изразяващи желание да доминират, свързани повече с желание за разширяване, отколкото до истинска вътрешна същност. Неговите пипала имат склонност да се придържат и задушават други растения или да се придържат към укрепващия учител като дърво. Лекарството е предназначено за тези, които обичат да командват и са склонни да се държат като насилник. Дори Вине вярва, че знае какво е най-добро за следващия, но за разлика от Рок Вода и Вервейн, той го налага . Той не мисли да се опита да убеди, а другите просто трябва да изпълнят, без аргументи или възражения. За Vine животът е прост: трябва да правите това, което той казва. На работното място именно цветето е подходящо за всяка дреха, която не може да делегира, овластява и се доверява на служителите, които ги възприемат като подчинени, а не като сътрудници. Лозата в положително състояние превръща волята да доминира в очарование, позволявайки ни да се свържем с другите по един балансиран и безгрижен начин, използвайки нашите управленски способности за всички.