Божествени геометрии: Янтра

Често виждаме тези прекрасни рисунки, които декорират тъкани, предмети и различни повърхности от етнически характер и като цяло не излизаме отвъд естетическата оценка.

И все пак, така наречената янтра (техническо име на тези, за които в момента сме считали само "рисунки") имат много различна функция от декоративната: те не са нищо друго освен изобразяване на божественото представено от геометричната структура .

Език на цветовете и формите за преодоляване на разстоянието, което разделя човека от бога, без да е равностоен в нашата култура: нека го открием в детайли!

Какво са янтра?

Думата Янтра произтича от санскритската дума " ям " и означава "инструмент", "устройство", "превозно средство". Тези рисунки са представяне на божествеността по време на медитация или поклонение и са предназначени да подкрепят мистичното преживяване .

Gi yantra, по принцип, се състои от квадратна форма, вътре в която са изписани различни фигури като триъгълници, венчелистчета на лотоса, кръгове; всички те имат силно символична стойност : окръжността например представлява Универсалното съзнание, квадратът представлява земята, триъгълникът, в зависимост от неговата ориентация, мъжката или женската енергия.

Фокусната точка обаче винаги е центърът, наречен Bindu : той симулира същността на Вселената, абсолютния принцип, от който произхожда създаването, обединението между мъжкото и женското; в същото време тя връща към центъра на себе си, поставяйки в съгласие и вибрация и божествената, и човешката съвест, вмъкнати и обвити в композицията.

Всяка янтра, като цяло, представлява точно божество, но може да има множество функции, както ни показва Стефано Пиано в своята "Енциклопедия на йога": " В някои случаи той може да изобрази света или неговото проявление или дори умствени способности, или дори това микрокосмос, който е човешкото тяло; накрая, янтра може да бъде инструмент за магически ритуал, който има специфична цел, като завладяването на жена или победа над врага .

Създаването на тези диаграми от адептите оставя малко място за каквито и да било артистични амбиции, тъй като те се управляват от точни правила за композиране . Всъщност самият дизайн се превръща в култ сам по себе си и ритуален, като се има предвид необходимостта от търпение, строгост и внимание, които трябва да го съставят.

Янтрата в медитацията и йога дишането

Богат и сложен символизъм

Използването на янтра е една от основните части на тантрическия обред, или по-скоро на тази специфична религиозна система, съставена от ритуали и практики, която се основава на Тантра, поредица от доктринални текстове.

Според това видение адептът може да постигне духовен прогрес благодарение и на използването на Янтра (заедно с цяла поредица от други практики, включително йога, мудри, мантри ....): преданоотдаденият всъщност медитира върху от тях, тя може да предизвика енергията на божествеността, представена от геометричната диаграма . Наред с другите неща, те също се оценяват на по-популярно ниво и също така имат апотропа и защита от зли функции .

Янтрата е, така да се каже, визуалният еквивалент на мантрите и се смята, както се очакваше преди, за мощни рисунки, които подходящ ритуал прави „жив”.

Роднини на най-известните мандали (от които, обаче, те се отличават с някои характеристики), Янтра може да изглежда само геометричен и сух дизайн: в действителност, както видяхме, те съдържат символична и религиозна вселена с голямо очарование и чар.

Открийте и индийската традиция на колам и тяхното значение