Бял трън: странични ефекти

Млечният трън ( Silybum marianum ) е диво растение, типично за некултивирани полета, които легендите показват като защитник на неразделения. Принадлежащи към семейство Asteraceae, той е полезен за подобряване на чернодробната функция и е известен със своите тонични и противозастойни свойства. Нека да открием характеристиките и страничните ефекти на белия трън .

Бял трън: характеристики и свойства

Млечният трън е едногодишно растение с изправено и много разклонено стъбло. Листата са с интензивен зелен цвят с белезникави ивици и имат трънлив ръб. Цветовете са пурпурни цветни глави, заобиколени от трънливи прицветници.

Млечният трън съдържа силимарин, съединение, полезно за здравето на черния дроб, което стимулира производството на нови клетки. Всъщност, неговата употреба се препоръчва при хепатит, цироза и алкохолизъм.

Магарешкия бодил е известен също като средство срещу отравяне на определени отровни гъби, като фалоидите на Аманита. Накрая, бял трън има тонизиращи, деконгестантни и галактогенни свойства.

Странични ефекти на бял трън

Млечният трън може да има някои странични ефекти, най-вече поради продължително или прекомерно приемане. В този случай е възможно трънът от мляко:

  • има слабително действие,
  • дай главоболие,
  • донесе чувство на подуване,
  • пречи на някои наркотици,
  • генерира раздразнителност.

Освен това, тъй като бял трън съдържа тирамин, неговата употреба при пациенти, страдащи от хипертония, не се препоръчва.

Може да се интересувате и от:

> Бял трън: помощ за черния дроб

> Бял трън: дозировка и как да се използва в рецепти

> 3 Рецепти с бял трън

> Кога да вземате бодил