Цистит, хомеопатичните естествени средства

От проф. Клаудия Де Роса, международен преподавател по хомеопатична медицина и изследовател

Циститът е възпаление на пикочния мехур с бактериален произход, което може да засегне индивиди от всеки пол и възраст, но по-специално жени в детеродна възраст . Може да се случи само с един епизод или да стане хроничен. Ние откриваме омеопатичните лекарства, за да я предотвратим и излекуваме.

Описание и причини за цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур поради пролиферацията на бактериални микроорганизми (= флогоза на лигавицата на пикочния мехур). Физическите симптоми не се появяват непременно, за да се получи инфекция.

Циститът може да бъде сключен от възрастни, възрастни хора, но също и от деца . По-специално, в фертилна възраст най-засегнати са жените . Като цяло, женският пол е по-вероятно да подложи на цистит поради анатомията на уретера (по-кратък при жените, отколкото при мъжете) и отсъствието на простатни секрети, които имат бактерицидни свойства. При жените на възраст над 55-60 години, от друга страна, чувствителността към контрастиращ цистит се увеличава поради фактори, свързани с менопаузата, включително липсата на естрогенна продукция и дислокацията на тазовите органи. Вместо това при хората циститът се свързва с бактериален простатит .

Има 3 възпалителни процеса : остра, подостра и хронична. Циститът може да се разгради след един епизод и често не изисква специфично лечение (понякога пиенето повече и здравословното хранене ще разреши възпалението), но ако бъде пренебрегнато, има тенденция да се повтаря и да стане хронично . В тези случаи е важно да се следва специфично лечение, за да се предотврати разпространението на възпалението в други пикочни пътища и / или гениталния тракт.

По-чести симптоми са спешната необходимост от уриниране, често уриниране, болки в пикочния мехур или в областта на лумбалната / бъбречната област, тежко парене преди, по време или след уриниране . Симптомите обикновено се появяват внезапно поради сексуален контакт или консумация на храни, които са прекалено пикантни, мастни или пикантни, и дори след драстични и внезапни климатични промени или след продължително фармакологично лечение.

Сред усложненията съществува риск инфекцията да се издигне през уретера, което да доведе до инфекция в бъбреците (пиелонефрит) или поява на лациниращи болки в гърба в лумбалната област, съпътствани от често и болезнено уриниране.

Можете да научите повече за всички естествени средства за здравето на бъбреците

Тълкуване на симптомите

В холистичната и психосоматичната медицина, циститът се свързва с чувство на изолация, несигурност, трудности при отпускане, дълбок гняв, разочарование или разочарование в резултат на нереализирани очаквания. Невъзможността "водите да текат", неспособността да се запазят метаболитни остатъци, желанието на всяка цена да "задържи" контрола върху ситуации, събития и чувства за невъзможността да се приеме, че нещата се случват спонтанно, представлява основните теми на това разстройство.

Всъщност, тези, които страдат от цистит, е човек, който психически не желае да се откаже. Ние сме изправени пред хора, които са склонни да имат дълбоко отношение на контрола върху редовния „поток на живота”, което показва преувеличено и / или които искат да имат последната дума.

На практика стените на пикочния мехур се възпаляват, разкъсвайки се между необходимостта да се оставят нещата естествено и желанието да се задържи и контролира протичането на събитията, по-специално по отношение на всички онези ситуации, които имат връзка с символиката на водата: сексуалността (където водата представлява символ на течащото либидо), женственост (като жена и майка, създател на живота), произход (водата е вещество, което съставлява първобитния океан) и околоплодната течност), духовността (водата е тънка и прозрачна субстанция) и трансформация ("panta rei", течащата река). Именно върху тези теми несъзнаваните преобладават: женската същност е в неравновесие със себе си, не изпълнява своята пластична, гъвкава, гъвкава функция, но се е втвърдила, оставяйки от една страна склонността да контролира, от друга страна които искат да се откажат и да пуснат, "текат".

Женската част (ин) се сблъсква с мъжката част (янг) и симптомите са ясни сигнали: стимулът и необходимостта да се уринират няколко пъти сигнализират за необходимостта от едновременно увеличаване на трудността поради постоянния опит за контрол и да се задържи. Изгарянето представлява борбата между водата и огъня, женската и мъжката.

Невъзможността да се осъществи промяна или да се приеме естественият "поток" от събития прави циститната рецидив по-благоприятна за неговата хронизация.

Циститът може също да представлява соматизация на емоции, нагласи, ситуации и чувства, които не са изразени и не се проявяват, дори и на подсъзнателно ниво. В психосоматичната медицина този тип възпаление може в действителност също да изразява състояние на латентна или маскирана депресия, където циститът представлява невъзможност да се освободи и регенерира чрез сълзи (= задържане на сълзите).

Хомеопатични средства за цистит

Хомеопатията използва серия от специфични лекарства, избрани въз основа на модалността, качеството и интензивността на проявлението на симптомите и вземайки предвид "основата" или конституцията на индивида.

  • Apis Mellifica 20CH: Усещане за парене в края на уринирането, характеризиращо се с пареща и пареща болка и придружено от усещане за подуване. От емоционална гледна точка човекът е изключително активен и неспокоен и нервен и лесно се дразни. Уринирането е често с усещането, че не е в състояние да изгони напълно и да се отърве от урината. Могат да присъстват утайки от урина, подобни на утайките от кафето. В случая с Apis Mellifica, симптомите се влошават при топлина и в горещи среди, с натиск (дори и при облекло) и по време на физическа активност. Вместо това се постига подобрение с хладни или студени приложения или седнали изправени.
  • Cantharis 30 CH: Интензивно и непоносимо изгаряне, придружено от често уриниране. Може също да има кръв в урината. От емоционална гледна точка субектът изглежда френетичен. От физическа гледна точка, от друга страна, тя показва остри, парещи и остри болки след уриниране. Урината излиза капка по капка, причинявайки непоносимо изгаряне. Този тип цистит може да бъде придружен от втрисане и треска. Симптомите се влошават по време на уриниране и поглъщане на студени напитки. Вместо това, те се подобряват с топлина и почиват в легнало положение.
  • Causticum 30 CH : непоносимо парене, интензивен, остър и пронизващ. Обикновено тя следва Cantharis в хронично лечение на цистит. От емоционална гледна точка той се чувства силно възмутено, докато от физическа гледна точка симптомът се възприема като силно изгаряне почти като че изгаря. Симптомите се влошават по време на вечерните часове и при студ, докато се подобряват при влажния климат и приемат студени напитки.
  • Lycopodium 30 CH : Цистит, разположен от дясната страна или който се движи от дясно на ляво. От емоционална гледна точка той е силно несигурен и иска да има някой близък. Това е болезнен цистит, който предизвиква горещо треперене при уриниране. Обикновено симптомите се влошават в късния следобед (между 16 и 20 часа), след хранене и с топлина. Вместо това те се подобряват чрез поглъщане на топли напитки.
  • Mercurius Corrusivus 30 CH : Необходимо е уриниране, което не се облекчава от уриниране. Усещането за парене се усеща особено в уретрата. Урината, възприемана като гореща течност, увеличава горенето. Емоционално субектът е тревожен и неспокоен. Има усещане за спазми в пикочния мехур и ректума веднага след уринирането. При тежки случаи след уриниране може да се появи кървене от уретрата. Симптомите се влошават при уриниране и се подобряват при почивка.
  • Sarsaparilla 30 CH : Остра болка в уретрата в края на уринирането. Емоционално той изглежда тревожен и депресиран заради болката. Уринирането е възможно само при изправяне. Урината е "суха" и обикновено съдържа пясък или кръв. Болката се излъчва от десния бъбрек надолу. Пикочният мехур е подут и болезнен. Симптомите се влошават през нощта и при движение.
  • Staphysagria 30 CH: Циститът обикновено възниква след сексуален контакт. Емоционално темата е смутена от чувство на гняв и възмущение. Основният симптом е желанието за уриниране, но без изход, придружен от силно парене в уретрата по време на уриниране и желанието да се премине определено количество урина веднага след приключване на уринирането. Симптомите се влошават при прекомерен сексуален контакт и мастурбация.