Цвят на езика: как да го тълкуваме

В китайската медицина и в много други традиционни дисциплини езикът има стойност, равна на ириса, китката, ухото и е истински диагностичен инструмент.

Изследването на езичната повърхност има важна стойност при четенето на цялото човешко тяло. Нека да видим какви различни цветове могат да отнесат към езичната повърхност и как да ги интерпретират.

Интерпретиране на цветовете на езика

Какво означават различните цветове, които езикът може да приеме? На първо място, състоянието на бионенергия и кръв . С други думи: начинът, по който потокът на енергия циркулира в тялото.

Когато езикът

  • показва ясно бледо бял цвят, има дефект и силен енергиен резервоар ;
  • когато тя е подута, има ситуация на застой във водната система на човешкото тяло;
  • когато има червени петна, може да има дисбаланс в белите дробове или черния дроб,
  • когато е прекалено гладка, тя също показва хранителни дефицити и в този случай е възможно да се прибегне до по-голям прием на витамин С и желязо.

Но как би трябвало да бъде език, който показва добро общо здраве в организма? Трябва да е розов на ръбовете и по-светъл само в центъра. Влажността трябва да съществува и ръбовете трябва да са гладки.

Напротив, когато има кафяв цвят, може да има бактериален растеж или възпаление на храносмилателната система. Когато има прекомерно натрупване на протеини, езикът може да набъбне в излишък.

Здравословното състояние на езика е много свързано и с емоционалното състояние : например, когато е много червено, може да има дисбаланс в енергията, свързана със сърцето, с управлението на смелостта.

Здравословното състояние на езика - и следователно на цялото човешко тяло - също може да бъде проследено до подвижност: здравият език трябва да може да се издига и вдига на небцето без прекалено много проблеми. Когато езикът е сух, може да има проблеми с метаболизма на захарите (например при диабет).

И в популярния смисъл, и в традиционните лекарства този подход се случва, но ние виждаме по-подробно как езикът винаги е разкривал здравословното състояние и по какъв начин е бил изследван в миналото на Изток.

Лична хигиена и вътрешна чистота в Аюрведа

Цветът на езика: западната и източната медицина

Езикът се използва като средство за диагностика както в западната медицина, така и в традиционната медицина. Например, както в аюрведа, така и в китайската медицина, тя е разделена на области, които съответстват на различните органи и енергийни зони. По много опростен начин можем да кажем, че тя е разделена на три части.

Близо до гърлото откриваме области, съответстващи на бъбреците, надбъбречните жлези и червата; по-късно има слезката, черния дроб, панкреаса, стомаха и белите дробове и сърцето в дисталната трета, точно на върха.

Средната надлъжна линия често се определя като гръбначен стълб . В обобщение, езикът в традиционните култури, които са ни оставили големи медицински системи, играе роля, равна на тази на китката и незабавно подчертава всякакви натрупвания от токсини.

От тези дисциплини разбираме, че преди да прибегнем до наркотици или други подобни, можем да мислим за наблюдение на нашия собствен език по-често и в случай на прекалено много зачервяване или бледност е удобно да действаме по три основни начина:

  • Регулирайте начина на живот ;
  • Възстановете ритъма на сън-събуждане ;
  • Регулирайте диетата ;
  • Ориентация към техники за пречистване (чрез дишане, лечебни вани, разходки, ритуали);
  • Почиствайте езика чрез редовно използване на нектала всяка сутрин;
  • Имате подходяща стоматологична хигиена.

Като следваме тези практики и ги възприемаме в ежедневието, получаваме по-добро здраве и също така ставаме отговорни - в състояние да реагираме - на собственото си здраве, без да го оставяме на другите.

Съветът е също така, в случая на родителите, винаги да взема малко място, за да наблюдава езика на децата си, за да предотврати всякакви патологии.

Устна хигиена според аюрведа