Домашно овесено мляко

Овесено мляко е зеленчукова напитка, направена от люспи или овесени зърна. В тази статия ще видим какви са свойствата на овесено мляко и рецептата за приготвянето му у дома .

Рецептата за приготвяне на овесено мляко

Домашно овесено мляко може да се приготви от зърна или овесени люспи.

Съставки

> 100 г овесени ядки или олющен овес;

> един литър вода;

> щипка сол;

процедура

Приготвянето на овесено мляко от овесени ядки е много просто. Първо, накиснете овесените люспи в подсолена вода за около два часа, след това разбъркайте овеса с потапящ миксер . Накрая млякото се филтрира със сито и марля и се изсипва в стъклена бутилка, която се съхранява в хладилник за не повече от четири дни.

Приготвянето на овесено мляко с помощта на фасула изисква също толкова проста процедура, но това отнема повече време.

Изплакнете овесените зърна и ги накиснете за една нощ. На следващия ден изцедете овеса и го поставете в голяма тенджера. Довежда се до кипене със солта и бавно се добавя към овесените зърна, смесвайки се с потапящ блендер. Преди да прехвърлите овесено мляко в бутилка, заври го на слаб огън, след това изключете топлината и я оставете да изстине.

В този случай, овесеното мляко трябва да се съхранява в хладилник за максимум четири дни.

Овесеното пюре, което представлява отпадъците от подготовката на млякото, може да се използва при приготвянето на торти и бисквити.

Овесено мляко, свойства и употреба в кухнята

Овесено мляко е зеленчукова напитка, която се получава, както видяхме, чрез смесване на зърна или овесени люспи ; това е гъсто мляко, нискокалорично и много лесно смилаемо, богато на прости захари, фолиева киселина, минерални соли, витамин Е и витамини от група Б.

Подобно на други сортове растително мляко, овесено мляко се използва за заместване на кравето мляко в непоносимост към лактоза или в диетата на тези, които са избрали веганска диета, т.е. без животински съставки.

Овесено мляко може да се консумира естествено, подсладено или ароматизирано с канела, какао или ванилия. Можете също така да се насладите на овесено мляко с кафе, ечемик или да го използвате за приготвяне на пудинги и сладки кремове, вместо краве мляко или други видове растително мляко.

Овесено мляко е лесно достъпно на пазара в магазините за биологично производство и в най-предлаганите супермаркети, но подготовката в домашни условия е много проста.

Прочетете също така:

> Овесена вода, свойства и ползи

> Как се извлича растителното мляко?

> 3 Рецепти с овесена каша