Как да намалите кръвната си захар с канела

Много важни хипогликемични и хипотензивни свойства са подчертани от английски изследвания, проведени с канела. При индивиди, страдащи от диабет тип 2, са отбелязани неинсулинозависими диабети, понижаване на кръвната захар и кръвно налягане.

Как работи канелата

Чрез използване на канела по време на хранене, около 2 грама, скоростта на изпразване на стомаха се забавя и намалява увеличаването на глюкозата в кръвта след хранене.

Тази подправка всъщност атакува освободените захари и намалява тяхната абсорбция на кръв. В аюрведичната медицина канелата и нейните благоприятни ефекти са добре известни.

Това е една от храните на Капха, като джинджифил, риган и пипер. Той също така намалява общия холестерол, LDL и триглицеридите. Тези свойства се дължат на наличието на полифенол, MHCP, който стимулира инсулиновите рецептори.

Други ефекти на канелата

Канелата може да се използва и при настинки, чревни инфекции, дисменорея, гадене. Има антибактериални и противогъбични свойства, способни да противодействат на формите на Candida albicans и helicobacter pylori.

Канелата е богата на манган, желязо и калций и е източник на фибри, ефективен при забавяне на чревната перисталтика.

Ползите от канелата и използването им в кухнята

Хранене и кръвна захар

Свързването на използването на канела с правилна диета може да представлява успешна комбинация за коригиране на стойностите на захарта и холестерола в кръвта, без да се прибягва до нещо друго.

Затова е важно да се провери гликемичният индекс на храните (IG). Гликемичният индекс, стойност между 0 и 100, дава индикации за скоростта на увеличаване на кръвната захар след приемането на храна, съдържаща 50 g въглехидрати, параметризирани на глюкоза.

Тя се изразява в% и глюкозата представлява 100%. Така че колкото по-висок е гликемичният индекс, толкова повече храната може да повиши нивото на кръвната захар .

Съществува международна таблица за стойностите на гликемичния индекс на храните, които могат да бъдат консултирани, за да се проверят правилните хранителни комбинации, подходящи за намаляване на ГИ.

Има много фактори, които могат да намалят GI на нашето хранене:

  • готвенето, например, може да повлияе на характеристиките на храната,
  • връзката между два компонента на нишестето в храната, амилозата и амилопектина,
  • влакнестият компонент.

Например, бобовите растения имат по-нисък ГИ от зърнените култури, а яденето на чиния с макаронени изделия, облечени със зеленчуци, намалява IG, в сравнение с ястието с паста, подправено с парцали!

По-ниска кръвна захар? Ето 5 естествени съвета