Майчината тинктура от мелиса: подготовка, свойства и употреба

Майчината тинктура от лимонов балсам действа като спазмолитично на мускулно напрежение, метеоризъм, успокоително при безпокойство и безсъние. Нека да разберем по-добре.

Свойства на майчината тинктура от мелиса

Листата на Melissa officinalis съдържат етерични масла (geraniale, nerale, citronellale, geraniolo, linaiolo, лимонен, алфа и бета пинен, бета кариофилен, кубебен, копаен, евгенол ацетат), полифенолни киселини (флавоноиди, каучукови, протокатехични). (лутеолин-7глюкозид, рамназин, апигенин, изокерцитрин, космосиин, рамоцитрин) и тритерпени (урсолова киселина, олеанолова киселина).

Етеричните масла, освен че придават приятен аромат и вкус на лимона, придават на растението спазмолитично, противовъзпалително и газогонно действие, успокояващ нервната система и релаксираща мускулна система.

Майчината настойка от маточина се използва за лечение на главоболие, когато е причинена от нервно напрежение. Използването му е особено показателно при наличие на обща раздразнителност, безсъние, причинено от прекомерна умора; предменструален синдром и менструална болка; тахикардия и палпитации на функционална основа; тревожност със соматизация на стомашно-чревната система; невралгия; храносмилателни разстройства, гадене, метеоризъм, коремни спазми, раздразнителен червата; нервност и свръхвъзбуждение.

Описание на инсталацията

Маточният лимонов расте спонтанно в Южна Европа и Западна Азия. В Италия може да се намери по жив плет и в сенчести места. Многогодишно тревисто растение с гъсти навици, с хоризонтално коренище и стъбло (80 см) разклонени в основата, четириъгълни и космати. Листата са дръжки, овални, с назъбени ръбове и набраздени от многобройни вени.

Цветовете, първоначално жълтеникаво-бели на цвят, след това приемат леко бледо розов оттенък; те имат формата на чашковидната чашка. Венчето, също тубуларно, има долната устна, разделена на три лопасти, като централната е по-голяма от двете странични.

Майчината тинктура от мелиса се използва срещу затлъстяване на котки и кучета

Как се приготвя тинктурата от майчината мелиса

" Лекарството " (част използвано) съответства на листата , събрана в края на пролетта и лятото, преди цъфтежа. Използва се прясното растение, тъй като губи повечето си свойства. Майчината тинктура от мелиса се приготвя с тегловно съотношение на лекарственото средство: 1:10 разтворител и 55 об . % Алкохолно съдържание .

употреба

Майчините тинктури нямат противопоказания, с изключение на тези на самото растение, разредено в малко вода може да се прилага на всички, алкохолът, съдържащ се в тях, се разрежда, така че е безвреден

Вътрешна употреба : 20 капки в малко вода три пъти на ден след хранене. Как релаксира 30-40 капки вечер преди лягане.

В сътрудничество с Erboristeria del Pigneto

Също така разберете какви са страничните ефекти на маточината