Меридианни упражнения за разтягане

Дишане и разтягане

Разтягане като котки е физическа и духовна практика. Никога не трябва да го отричаш. Не само заради непосредствения и в никакъв случай незначителен ефект от "усещането за живот", но точно какво се случва, когато отидем да разтягаме мускул.

При стречинг тонизиращото действие, предизвикано от свиването, е балансирано, създавайки защитна ситуация за мускулите и съединителната тъкан . Удължението преминава през "контролни" механизми, които са органите на Голджи и невромускулните вретена, разположени директно в нервните влакна на набраздените мускули, доброволните.

Упражненията за стречинг винаги трябва да се съчетават съзнателно с вдишвания : по принцип те се вдишват по време на фазата на разтягане и се издишват, когато мускулът е под разтягане. Чрез комбиниране на дишането тялото се отпуска, увеличава притока на кръв и елиминира млечната киселина и други отпадъци, които произвеждат всички предишни упражнения.

Йогините и йогите го познават добре, но и всички искрени практикуващи много бойни изкуства. Ето защо не е изненадващо, че прочутото меридианско разтягане е разработено от великия характер на източната традиция, баща на един много важен шиацуски стил: M ° Shizuto Masunaga .

Упражненията и законът на петте елемента в ТКМ

Всяко упражнение е свързано с елемент. За да разберем тези първични форми, трябва да ги мислим като истински психически енергии, те са пет движения в непрекъсната трансформация, които отговарят на законите за контрол, установени от китайската медицина. Те са свързани с сезоните, вътрешностите, органите.

Нека да ги разгледаме един по един, като сравним себе си с образа на статията, която е статична, но ще забележите, че изпълнението не е толкова трудно, а това, което е от значение, е намерението.

Първо упражнение

Първото упражнение се занимава с Металния Елемент, който управлява меридианите на белия дроб и Голямата черва . Особено се съсредоточете върху това упражнение на последователността, ако:

 • забелязахте, че напоследък дъхът е блокиран;
 • чувствате, че сте твърде привързани към хората или материалните неща;
 • Вашето намерение е да започнете да учите да се отпускате.

Технически подробности за изпълнението: краката са успоредни, колената са меки, в издишването тялото се изсипва меко. Индексите сочат към тавана и позицията се запазва, когато се счете за необходимо. Не насилвайте задната лоджия на краката, стигайте до там с течен въздух, останете в нея с мекота.

Второ упражнение

Второто упражнение е свързано с елемента на Земята и управлява меридианите на стомаха и далака / панкреаса . Чудесно за:

 • проблеми с теглото;
 • блокиране на храносмилателната система често от емоционален характер;
 • менструални проблеми.

Технически подробности за изпълнението: помогнете на себе си, като първо докоснете ръцете си зад гърба си, не падайте внезапно. Изпълнението може да бъде постепенно, от ден на ден ще забележите увеличаване на гъвкавостта.

Трето упражнение

Третото упражнение, свързано с елемента Fire, действа върху меридианите на сърцето и тънките черва . Подходящ за:

 • по-добре прочетете какво влиза в нашите сърца и същност, събитията, които ни се случват;
 • развиват емоционална интелигентност, разбиране.

Технически подробности за изпълнението: когато стволът върви напред, движението се избутва от таза. Краката са напред, а стъпалата на краката са една срещу друга.

Четвърто упражнение

Четвъртата се отнася до елемента Вода и меридианите на пикочния мехур и бъбреците ). Чудесно за:

 • трансформиране на страха;
 • растат и очистват мислите.

Технически подробности за изпълнението: при издишване тласнете багажника и ръцете напред, а не надолу. При всяко издишване също тласкайте багажника напред.

Пето упражнение

Петият до допълнителния Огън (Меридианите на Учителя на Сърцето и на Тройния Нагревател). Тя е свързана с третото упражнение с разликата, че краката са кръстосани и също ръцете в спускането. Винаги е събиране напред и освен това, в сравнение с третата, сърдечно-съдовата и лимфната системи се интензивно работят.

Шесто упражнение

И накрая, към числото i, намираме елемента Wood (Меридиани на жлъчния везикул и на черния дроб ). Полезно за:

 • развитие на качеството на планиране;
 • управление на излишен гняв и агресия.

Технически подробности за изпълнението: започнете от първоначална позиция с отворени крака и централен бюст. При издишване донесете багажника на едната страна и слезте надолу. Застанете в положение поне 5 вдишвания. След това повторете от другата страна.

Меридианно разтягане или Макко хо

Целта на метода, разработен от Масунага, започва от източната перспектива на енергийния поток, който обитава нашето тяло, Ци жизнена енергия . Този поток се движи постоянно в тялото, всеки орган има свое собствено качество, свързано с него и може да има стагнации, дадени от външни фактори и емоционални ситуации, които се преживяват.

Стречингът на меридианите (наричани още макхо хо упражнения ) никога не трябва да се разглежда като демонстрация на плавност. Напротив, ние се фокусираме върху напрежението и се опитваме да ги наблюдаваме, без да ги принуждаваме .

Те трябва да се извършват поне веднъж на всеки два дни .

Посочени са висцералната болка, органите и меридианите