Неизвестни роднини на личи

Личи е тропически плод с китайски произход, който може би е най-известен и обикновено се оказва в нашата количка с екзотични плодови щандове на италианските супермаркети в коледния период или по-общо през зимата.

Също така е възможно да се намерят консервирани напитки с аромат на личи с вкус, който изглежда по-интензивна версия на розова вода, но също и алкохолни напитки като личи и личидо, ликьор с аромат на гуава.

Това е плод, богат на витамин С, беден на минерали, с полупрозрачен пулп, богат на сок и твърди семена, богати на токсични вещества за хората.

Личи, разпознаваема от червено-розовата си кожа, която прилича на черупки от яйца, е единственият член на семейството на Личи, наричайки се Litchi chinensis (китайско личи), но ако предприемем стъпка нагоре и изследваме рода, към който принадлежи, le Sapindaceae, можем да открием сред своите „братовчеди” други интересни и по-малко известни плодове, които си струва да се опознаят, ако сте страстни за вкусни плодове .

Рамбутанът

Рамбутанът със сигурност е най-известният братовчед на личи, както за външния си вид, който остава отпечатан, така и за относително лесната му достъпност на нашите пазари, често идващи от Шри Лака и Тайланд, а не от Китай .

Появата на рамбутан е своеобразна, огнено червена, с кожа, която е по-малко хрупкава от тази на личито и покрита с някакво къдрава надолу. Има невероятно количество рамбутанови сортове, някои жълти, други много големи, но като цяло има по-интензивен вкус от този на личи, по-добро съотношение на пулпа и семена, но повече трудности при транспортирането и съхранението: твърде много температурни промени го компрометират. свежест лесно.

Следователно трябва да се избягват кафяви петнисти рамбутани . Не е богат на витамин С като личи, но е добър източник на витамин В3 и манган, различни фенолни киселини и канелена киселина .

Лонган

На второ място сред по-малко известните братовчеди на личи се намира лонганът, който на кантонски означава змийско око. Намира се в Китай и Индокитай, рядко в Европа.

Тя е по-малка от личи, с по-фина, гладка и светлокафява кожа. Месото е сивкаво, със сладък вкус, което припомня аромата на гъби .

Използва се в много сладки и кисели ястия и в много десерти в Азия (сироп), но също и в различни традиционни лекарства. Той има добър процент на протеини, за да бъде плод, е изключително богат на витамин С и е добър ресурс на рибофлавин.

Питомба

Оставяйки азиатския континент да се приземи в Южна Америка, ние откриваме, че Pitomba, Talisia esculenta, много подобна на longan, но с розово дърво и по-тропически вкус . В Бразилия, Колумбия, Централна Америка и Флорида, тя може да бъде намерена на плажовете, пресни или под формата на сок.

Мамончило

Карибски роднина на личи с име испанци, мамонцило е сферично, с твърда зелена кора и портокалова каша. Той има безброй местни наименования, които зависят от страната на производство и е нещо като кръстоска между личи и цитрусови плодове, особено вар . Тъй като варът е кисел, с много влакна в пулпа, богат на фосфор и витамин С.

Пуласанът

Много по-малко известен е пулсанът, който можем да намерим, като се върнем в дома на личи, Китай, където се смята за традиционна, културна и дори ритуална храна.

Червено като рамбутан, прилича на нашето ягодово дърво . Зад дебелата кожа откриваме жълтеникава пулпа, много по-сладка от рамбутан, с едно-единствено светло семе.

Коланът

Още по-рядко е коланът: Nephelium hypoleucum, много подобен на личи, но с продълговата форма. Ароматът е междинен между този на личи и този на рамбутан и се използва в местната медицина за намаляване на стреса, подпомага храносмилането, регулира кръвната захар.

В Alupang

Характерно за Малайзия, алупанг е нещо като Граал за ловци на плодове, полу-световни . Много рядко, често все още в дивата природа, алупанг има военна зелена кожа, с гърди.

Счита се сред всички тези плодове с най-добрия вкус .