Новите тъкани за облекло са зелени

Екологичните тъкани на бъдещето

Имаше много, особено за няколко години, зелените предложения на повече или по-малко известни марки дрехи, малки магазини и търговски вериги, от Zalando до H&M, чрез Adidas или Max Mara, но не само.

Ориентацията на модата и на това, което искат потребителите, е да се съчетаят технологията и зачитането на околната среда, в контекста на кръговата икономика, която не експлоатира и не унищожава, но която се възстановява с уважение и внимание, често прави добро продукти, понякога дори биоразградими, антибактериални, изолационни или обратно, дишащи, меки и леки.

Така че има все повече и повече зелени тъкани, от млечни влакна, до рециклирани пластмаси, идващи от бутилки или от морето, до конец от коприва и дори портокали !

Наистина ли знаем как да разпознаем всички тези тъкани и да изберем какво е най-добре да купим? Ето списък на основните зелени тъкани на пазара днес, с някои производствени референции.

Тъкани с естествени влакна

> "Оранжеви влакна" : текстилното влакно, получено от пилинг цитрусови плодове, "измислено" от две италиански момичета, Адриана Сантанокито и Енрика Арена, и двете сицилиански. Подобно на ацетата, оранжевото влакно освобождава витамин С - чрез нанотехнологията основното цитрусово масло се капсулира и фиксира върху тъканите, така че микрокапсулите се разтварят постепенно, освобождавайки витамини върху кожата "(от Repubblica.it) той е биоразградим.

Салваторе Ферагамо, да вземе за пример, е схванал експресивния потенциал на тази естествена тъкан, давайки живот на колекция, която отдава почит на средиземноморското творчество.

> "Млечни влакна или бианкомил" : той се получава от екстракцията на текстилния казеин с коагулационен процес. Млечните влакна се нарязват на размер, измиват се старателно и се сушат, след което се обработват по същия начин, както и естествената вълна, която се разресва. Може да се получи или от пълномаслено или полуобезмаслено мляко, както и от оризово мляко. Деликатно влакно, лека и непреодолима прежда върху кожата.

Lizé Natural Clothing - пример за предлаганите продукти, в допълнение към вече споменатите на уебсайта на Biancomil.

> " SeaCell" : текстилно влакно, получено от морски водорасли, създава тъкан с антиоксидантна и реминерализираща способност; Той се основава на кафява исландска водорасла, известна у дома, за да бъде забележително питателна и да дава много мека прежда.

Също така, възнаграден от Европейския съюз за това, че е "проект за затворена верига", водораслите продължават да произвеждат широка гама от спортни облекла и високо дишащи, но не само. Възможности за употреба могат да се намерят и в създаването на листове и тъкани за дома, пижами и бельо, ежедневни и детски дрехи.

Други влакна, които могат достойно да заменят памука - което изисква химически вещества, интензивно производство и много вода - са след това влакното, наречено "Jusi", текстилно влакно, получено от банановото дърво, използвано дълго време в Япония и Индия, както и влакното, което е могат да бъдат направени от кокосови орехи или листа от ананас .

Нека не забравяме, че има и влакно, получено от евкалипт, наречено "Tencel Lyocell Eucalyptus", или просто Lyocell или "Silk wood" - високо дишащо и антибактериално, и изцяло италианско влакно от коприва, фино, устойчиво и топлоизолиращо. от които е известно производството на Grado Zero.

Зелени тъкани за рециклиране

> "F-abric" . От изобретателите на чанти с брезенти до камиони и ремаркета, братята Фрайтаг дават нов живот на нова, биоразградима материя, произведена в Европа: F-abric, със суровини, които не са били по света и че те са 100% биоразградими. Както се съобщава на сайта на Фрайтаг, роклята в края на живота му. не се хвърля в контейнера за отпадъци, а в компост.

> "Econyl" е найлон, който е получен от мрежите на рибарите, устойчиви влакна, също избрани от основните марки, като Levi's, Gucci или sporty Wave-O, изработени изцяло с регенерирани отпадъчни материали.

> "Filo Newlife ", 100% произведен от рециклирани пластмасови бутилки след употреба, е ценен материал за производство на широка гама от високотехнологични тъкани, от спортни до работни облекла, особено в медицинския сектор. неговата антибактериална характеристика. Освен това, в версията Skin sun, тя предпазва от UV лъчи. Макс Мара също го използваше за дрехи.

Други неологизми? Запознайте се с термините "Eco-Heather" и "Eco-Fleece", създадени чрез смесване на традиционни влакна, като органичен памук или рециклиран полиестер, и изкуствена коприна, защото те могат да бъдат точно памук или коприна на бъдещето . И отново знаете, че тъканта вече съществува, която може да изчисли сърдечната честота и телесната температура, или парфюмирания, който е пропитан с естествени есенции, способни да дадат голямо удовлетворение на любителите на ароматерапията. (Любопитни факти, екстраполирани от Mindlab.).

Справочници за допълнителна информация: Текстилен речник, тъкани на Матеч.

Прочетете също

> Облечи зелено: всички съвети

> Как да изберем вегански обувки

> Саториански, миещи се обувки