Перила масло, свойства и ползи

Perilla Oil е масло, получено от студено пресоване на семената на растението Perilla frutescens от семейство laminaceae, същото като другите ароматни билки като мента, босилек и градински чай.

Перила е роден в източните страни като Китай, Япония, Индия, Виетнам и Корея, където се отглежда именно поради своите полезни свойства и за употреба като храна за естествени храни.

Растението Перила всъщност се използва за ароматизиране на азиатски ястия, а маслото, получено от семената, също е предназначено за производство на бои, мастило, водоотблъскващи материали и линолеум.

Тези източни страни не са известни като Perilla ma di shiso и не само че листата се използват в кухнята, но и семената в супи или рибни ястия като суши.

Характеристики на перила масло

Периловото масло е течно при стайна температура и неговият цвят е светложълт, много ясен и прозрачен. Неговата миризма е характерна и има също толкова специфичен аромат.

Можем да кажем, че периловото масло прилича на ленено масло, въпреки че е по-сух по консистенция.

Съставът на перила олиото е изключително богат на полиненаситени мазнини и по-специално омега 3 също има фитостероли, полифеноли и добро количество витамин Е.

Извличането на масло от семената на Perilla от променлив добив в зависимост от култивирания сорт и условията на отглеждане на самата растение, но добивът е между 38 и 45%.

Имоти и предимства на Perilla Oil

В традиционната китайска медицина Perilla се използва от древни времена като средство за лечение на грип, ревматизъм, анемия, диария, главоболие и проблеми с кръвообращението.

В билкарското поле и според най-новите изследвания на Perilla има изследвания, които потвърждават тези полезни свойства и виждат използването на перила за ребалансиране на липидите, за укрепване на кръвоносните съдове, като антиалергична и дори противовъзпалителна.

Масло от перила: баланс на холестерола и триглицеридите

Богатството на тези растителни мазнини прави периловото масло способно да намали нивата на холестерола в кръвта, а също така и да действа на триглицеридите, като дори помага за по-бързото балансиране на нивото на добрия холестерол.

Масло от перила: здрави кръвоносни съдове

Маслото от перила има действие в сърдечно-съдовата система както към самите кръвоносни съдове, тъй като предпазва вътрешния слой на ендотелните клетки, предотвратявайки нараняване, тъй като намалява кръвното налягане с антитромботичен ефект и намалява риска от инфаркт и ангина пекторис. Освен това периловото масло действа и чрез намаляване на риска от инсулт и кървене, както и други мозъчно-съдови заболявания.

Защитата на клетките и тъканите на мембраната позволява да се намали оксидативното увреждане, съобщено от свободните радикали, отговорни именно за клетъчното стареене на нашето тяло.

Противоалергично перилово масло

Маслото от перила е отлично средство при алергии, включително проявите на астма, копривна треска, екзема, псориазис, контактен дерматит или атопичен дерматит.

Неговото специфично действие е да се намали производството на антителата, отговорни за алергичното събитие.

Освен това перила маслото има силна естествена антихистаминова сила и дори действа на левкоцити.

Естествено противовъзпалително перилаво масло

Високото присъствие на омега 3 прави периловото масло отлично за намаляване на образуването на мазнини в тялото и също така има силна противовъзпалителна способност дори срещу хронични заболявания като ревматоиден артрит.

Този противовъзпалителен ефект е наистина важен в много ситуации на генерализирано неразположение, когато причините за заболяването не са добре разбрани, но възпалението присъства в една част или в цялото тяло.

В известен смисъл можем да кажем, че всички болести произлизат от възпалена тъкан и затова използването на перила масло става валидно естествено средство за противодействие и намаляване на това възпалително състояние.

Употреба на перила масло

Обикновено перила масло се продава като хранителна добавка под формата на перли или капсули, които се приемат през устата веднъж или два пъти дневно.

Максималното използване на 4 грама Perilla е посочено като праг за безопасност .

Друга форма е течното и чисто масло, което се използва като базово масло за масажи или за локално приложение като мехлем за поставяне на капки два пъти на ден върху кожата.

Маслото от перила може да се закупи и като олио за готвене, за да се добави към ястия или да се вземе една чаена лъжичка преди основните хранения.

Въпреки това, ние Ви напомняме да попитате експерт в областта и Вашия лекар за възможността да използвате този натурален продукт, особено за бременни и кърмещи жени, както и за хора, които са изложени на риск от диабет.