Плантарна рефлексология, здраве през краката

Рефлексологията на краката е метод за по-добро "ходене" в живота и инструмент за вътрешен растеж.

В човека има такса за жизнена енергия, която тече непрекъснато през каналите (или меридианите) и която е основното условие за добро здраве. Всяко препятствие, всяко прекъсване, което се създава в потока на тази енергия, е причина за промяна във физиологичния баланс.

Ясно е, че ако пътят на меридиана се забави, енергията вече няма да може да тече и да достигне крайната си точка и ако органът не получи правилното количество енергия в точната сума, той ще бъде компрометиран в своята функционалност., Един от най-древните начини за възстановяване и стимулиране на този енергиен поток е масажът, който е роден от самото начало като инстинктивен жест. Цялото човешко тяло е седалище на рефлексни точки, върху които е възможно да се действа за облекчаване на болката и напрежението; има обаче енергийни зони, разположени в най-периферните части на тялото: главата, ръцете и краката, които съставляват краищата на нашето тяло.

Стъпалото, малко пренебрегната част от тялото ни, може да разкрие много неща за нас, за нашия характер и здравето ни чрез плантарна рефлексология: метод, който може да бъде много полезен за превенция и лечение на различни заболявания. От изследването на стъпалото е възможно да се обмислят характера, нагласите, позата и навиците на живота на човека. Рефлексология на краката е историческата еволюция на формите на масажа, използвани в най-древните медицински традиции. Можем да я дефинираме като наука за "рефлексните" точки, разбирани като области на крака, съответстващи на определени органи на човешкото тяло.

Удебелените точки, напрежението, чувствителните или болезнени зони разкриват пред експерта терапевта трудностите, емоционалните блокове и физическите проблеми на лекуваното лице. Налице е карта на различните области на стъпалото, съответстваща на определени вътрешни органи и чрез третиране на тези области се получава енергично подобрение на съответните органи. С стимулиране на рефлексните точки могат да се получат тонизиращи или успокояващи резултати, ако е необходимо; например, различни функции на тялото могат да бъдат активирани или пробудени : чревна, храносмилателна, циркулаторна или отслабваща болка или успокояващо състояние на нервно вълнение. Прилагането на тази техника взема под внимание трите основни начина, по които животът се проявява в човека, а именно:
  • енергия
  • мисъл
  • Емоциите
Те съответстват на трите основни клетъчни структури на човешкото тяло:
  • Твърди тъкани
  • Меки тъкани
  • Течности.
Рефлексологията ни дава картата, за да "четем" функционалността на различните части на тялото и разбирането на нашето същество.