Проантоцианидини: свойства, употреба, противопоказания

Куратор: Мария Рита Инсолера, Натуропат

Проантоцианидините са семейство антиоксиданти, открити в гроздови семена, червено вино и кора на френския морски бор, много по-мощни от витамините С и Е, които отдавна се считат за високо ниво на антиоксиданти. Scorpiamole по-добре.

Червено вино, богато на проантоцианидини

Какво представляват проантоцианидините

Проантоцианидините са полифенолни съединения с много високо антиоксидантно действие, полезни за микроциркулацията и кръвообращението.

Много често срещани в природата, проантоцианидините са полезни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и имат противовъзпалителни, антимутагенни и противовъзпалителни свойства.

Основни функции на проантоцианидините

Основната функция на проантоцианидините е да противодействат на действието на свободните радикали. Те действат благодарение на способността си да рециклират витамин С, да пестят витамин Е от окисление и да гасят по-широк спектър от свободни радикали, отколкото повечето други антиоксиданти . Чрез елиминиране на свободните радикали, проантоцианидините намаляват свързаните с това ефекти. По-специално:

  • Те защитават сърцето, намаляват риска от заболявания. Те намаляват мазнините в кръвта, действат като успокояващо на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
  • Те укрепват и възстановяват съединителната тъкан : противодействат на разлагането на колагена и възстановяват увреждането на свободните радикали.
  • Те действат като естествен слънцезащитен крем : слънчевите лъчи разрушават до 50% от кожните клетки; проантоцианидини намаляват тази стойност до около 15%.
  • Те подобряват кръвообращението чрез укрепване на стените на кръвоносните съдове. Следователно тяхната употреба е полезна за хора с компрометирана кръвоносна система, като инфаркти, диабетици, артрит, пушачи, потребители на орални контрацептиви и хора, страдащи от сърдечносъдови недостатъци.
  • Подобряване на когнитивната функция . Чрез усвояването на кръвно-мозъчната бариера проантоцианидините могат да се борят със свободните радикали директно в мозъчните съдове. Резултатът е подобрение на умствената острота и по-малко излагане на апоплексия.
  • Алергичните и възпалителните реакции ще отшумят . Проантоцианидините инхибират производството на хистамин, всъщност те се използват при лечението на алергии.

Можете да научите повече за свойствата на пикногенол, вид проантоцианидин

Къде са те?

Проантоцианидините са открити за първи път в екстракти от морска кора . Впоследствие, благодарение на по-нататъшни проучвания, беше установено, че семената на Vitis vinifera са много богати на тези молекули, по-специално тези, принадлежащи към сорта рубра.

Активните съставки, които се съдържат в листата, събрани през есента, когато поемат червеникави оттенъци, от които произлиза терминът " червена лоза ", принадлежат към категорията полифеноли, по-специално биофлавоноиди (антоцианидини и проантоцианидини) и извършват интензивна антиоксидантна активност. възпалително.

Изсушените екстракти, получени от семена от Vitis vinifera, могат да достигнат титруване от 85-90%. Проантоцианидините се срещат главно в борова кора, гроздови семена и червено вино, но също и в цитрусови плодове и боровинки . Проантоцианидиновите екстракти са налични като добавки в таблетна форма.

Противопоказания за проантоцианидини

Проантоцианидините практически не съдържат токсичност, но трябва да се избягват в случай на бременност и кърмене.

Проантоцианидините, съдържащи се в екстракта от гроздови семена, са получили антикоагулантни свойства, поради което не се препоръчва да се свързват с антитромбоцитни лекарства.

Свойства, употреба и противопоказания за червена лоза, богата на проантоцианидини