Рефлексология на краката: изключителна холистична терапия

Плантарна рефлексология е проста и ефективна ръчна техника, насочена към възстановяване и поддържане на общото здраве .

Това е една от многото алтернативни терапии, дори ако, за да кажем истината, много терапевти, които практикуват, смятат, че Плантарна рефлексология е допълнителна терапия, а не алтернативна терапия.

Той използва техники за масаж и налягане , извършвани на краката, използвайки карти на рефлекторните зони на краката, които съответстват на различни области на нашето тяло.

Цели на рефлексотерапията

Целта е да се улесни тялото да търси състояние на оптимален баланс, стимулиращи енергийни канали и милиони нервни окончания в крака . Рефлексотерапевтичният масаж стимулира циркулацията на енергия, предизвикваща обща ревитализация и определяне на естествен процес на самолечение (като акупунктура); за това е голяма помощ за:

 • възстановяване на психо-физическата хармония на организма;
 • отпуснете и възстановете баланса на нервната система;
 • елиминира токсините, подобрява състоянието на кожата и мускулния тонус;
 • подобряват кръвообращението и оксигенацията, като благоприятстват по-доброто дишане;
 • стимулират имунната защита на организма.
 • Основните терапевтични показания за плантарна рефлексология се отнасят до:
 • болки в ставите (артралгия) и ставни заболявания (артропатия);
 • храносмилателни заболявания (диспепсии), менструални нарушения, нарушения в настроението, стрес, астения, безсъние, мигрена, алергии;
 • сърдечно-кръвоносни заболявания.

Рефлексологията на краката е зонален тип масаж: открийте другите

Противопоказания за плантарна рефлексология

  Противопоказанията за тази техника са малко, но те съществуват и са: микози, кожни язви, разширени вени, флебит и тежка артериална хипертония.

   Рефлексологията може да се прилага и за дланите на ръцете и в този случай тя се нарича рефлексология на палмите, но е много по-малко практикувана от плантарната.

   Спомням си също така, че за специфични видове проблеми, свързани с емоционални дисбаланси, терапевтът може да реши да предложи сесия на рефлексотерапията, свързана с цветя Бах, вибрационна терапия, описана от английския лекар Едуард Бах (1886-1936),

   Как се провежда сесия на рефлексотерапията

   Сеансът на плантарна рефлексология продължава около час и обикновено се повтаря седмично. Пациентът се намира на масажната маса, облечен в удобни дрехи, докато терапевтът (който може да е натуропат или лекар) седи на дъното на леглото и работи чрез натискане на различните точки на краката на пациента.

   Броят на необходимите сесии за всеки човек не може да се реши предварително, тъй като той зависи от вида и продължителността на заболяването, което лицето представлява. Обикновено те се препоръчват за пет до седем сесии, за да се намерят ефективни и трайни резултати във времето.

   Холистична рефлексология: открийте технически и ползи