Стомашни болки по време на сезонни промени

Случва се, добре: идва пролетта и всички са щастливи освен вас. Вие, които сте алергични към треви, или вие, които често страдат от стомашна болка. Да, тъй като промените в сезоните често виждат влошаване на стомашните болки . Това не е вашето впечатление, има конкретни основи, има връзка между болки в стомаха и промяна на сезона.

Болки в стомаха по време на сезонни промени: какво е това?

Основните причини за стомашни болки са преяждане и следователно лошо храносмилане, гастрит и гастроезофагеален рефлукс, които произтичат главно от нездравословни хранителни навици, тютюнопушене, стрес, комбинация от заболявания и прием на наркотици .

Често обаче дори промените в сезона могат да засилят или дори да причинят стомашна болка. На първо място се опитваме да разберем защо: промяната на сезона, особено преходът от зимата към пролетта, стимулира отделянето на хормона кортизол и активността на ортосимпатичната нервна система в нашето тяло; следователно има увеличение на производството на солна киселина в стомаха.

За вече подготвените, това са предпоставки за повишаване на киселинността, гастрита и гастроезофагеалния рефлукс ; Какви са хората, които са най-предразположени към увеличаване на стомашните болки по време на сезонните промени? Ето един добър списък:

> Кой страда от променена стомашна подвижност поради невромускулни заболявания, диабет или хиатална херния: за тях всъщност отстраняването на стомашната киселина от стомаха се осъществява с по-голяма трудност и излага мукозата на стомаха до продължителен и дразнещ контакт с киселината;

> Който постоянно приема наркотици, като кортизон и противовъзпалителни средства, като аспирин, или добавки от желязо;

> Кой пие твърде много алкохол, защото алкохолът е силно дразнещ за стомашната лигавица;

> Кой е под стрес : производството на "хормони на стреса" всъщност променя гастроинтестиналния мотилитет и секрети, променя бактериалната флора и намалява резистентността на лигавицата;

> Кой има проблеми с жлъчния мехур, или е претърпял отстраняване на жлъчния мехур, тъй като те имат по-малко функциониране на жлъчната система, което вместо това има положителен ефект върху контрола на киселинността на стомаха.

Болки в стомаха по време на сезонни промени: естествени лечения

Болката в стомаха, както знаем, е свързана главно с хранителните навици, както и с редица "органични" причини или свързани заболявания.

За да се избегне влошаване на симптомите в периода на сезонни промени, съществуват редица естествени средства, които си струва да знаят и експериментират. Ето основните:

> промените хранителните си навици : избягвайте храни, които стимулират производството на киселини, например домати, цитрусови плодове, шоколад, кафе, мента и пикантни и мазни храни, прекомерна подправка, но също така и пушене цигара. Не превишавайте вечерята, но разпределете храната правилно в трите основни хранения с две възможни закуски;

> Вземете малки разходки след хранене или в никакъв случай не седнете или легнете, когато приключите с храненето, тъй като движението улеснява храносмилането;

> билкови чайове след хранене, приготвени с лайка, лакрица, слез, валериана или маточина ;

> При наличие на гастроезофагеален рефлукс, избягвайте големи хранения и стегнати колани, не лежите след хранене.