Танцова терапия: автентичното движение, което обитава тялото

Великите ги разпознават, защото нямат желание да се появяват такива. Те не лаят, не използват личното местоимение, отхвърлено от първо лице, те слушат. Наоми Милн, професионалист по съвременен танц и танцов терапевт с дългогодишен опит, е такава. Можете да изглеждате страхотно в очите, защото те правят същото и с вас. Придвижвайки се по света, те носят своя талант, своето изкуство.

"Движението, което иска да се случи". Ето какво търси Наоми Милн и това, което винаги е търсила. Сякаш жестът е бил прозрение, дори когато хората, които не отговарят на етикета, очертаващ границата между нормалност и дефицит, го правят.

Движението надделява над етикетите, защото е универсален език, за който Милн е убеден.

След години на обучение в Ню Йорк и Колорадо в областта на съвременния танц и движението, приложено към психологията, Наоми Милн се премества в Лондон, където националната здравна система финансира дейности по танцова терапия. Ние сме през 1979 г., в този период все още в Обединеното кралство няма реални курсове по танцова терапия. От този момент и до днес, Наоми е посветила живота си на изучаването и изследванията в сектора на танцово-двигателната терапия.

За да направят тези, които са загубили контакт с тялото или тези, които не го контролират напълно, танцуват тези, които не правят разлика между реално и нереално ...

Преди да започнете интервюто ми се иска да ви кажа нещо, ако мога, детайл, който би могъл да бъде от значение: преди да работя с тези хора, никога не задавам въпроси за техните проблеми. Случва се да бъдете информирани за това, че някой споделя медицинската карта, но като цяло избягвам такива въпроси, защото отговорите ще бъдат пречки пред работата ми, ограничения.

Когато преподавам, моите сетива работят, всички. Не се интересувам от диагнози, каталогизиране, патологии; по време на уроците търся автентичното движение в системата на човека .

Работихте с шизофреници. Често лекарствата, използвани от конвенционалната система за лечение на това заболяване, имат странични ефекти като сънливост или наддаване на тегло, като всички те влияят върху качеството на връзката с тялото ви. Случвало ли се е тогава, че танцов терапевт трябва да се бори срещу самото лечение?

Никога не съм спирал симптомите или страничните ефекти. Търся лицето зад или под страничните ефекти на хапчета, лекарства; винаги има един поглед, който ни позволява да видим отвъд предизвиканите последици. В лицето тогава търся автентичното движение, което естествено иска да се прояви.

Но същите тези лекарства смекчават възможните бурни реакции, те успокояват гласове, които водят до мазохистични действия.

Да, и мога да ви кажа, че винаги съм работил в присъствието на здравни работници, които постоянно следят. Но това не е въпросът. Просто медицинската помощ не е враг.

Перспективата за мен не е да решавам дали лекарствата са добри или лоши. Аз отивам по-далеч и там земята става интересна. Ако не вярвам във факта, че всеки може да се движи, не бих могъл да свърша тази работа.

Случва ли се в уроците ти, че тези хора танцуват заедно?

Не, аз не водя в тази посока, освен ако тези, с които работя, не стигат спонтанно. Като цяло моите уроци настаняват повече хора, но работата е индивидуална, само за да се избегне добавянето на свръхстимулация.

Работата с хора с увреждания води ли движението до липсата на двигателна възможност?

Хората с увреждания са ограничени в изпълнението, но могат да почувстват движението . В началото на уроците ми често седи позицията, гласовите ми водачи питат коя част от тялото се чувства и коя не. Думите предават търсенето на усещане.

Не преподавам да поправям хората, които някои виждат като задръстени механизми, не. Взимам уроците си по танцова терапия, вдъхновени от определена форма на вяра: вяра в тялото, тялото, разбирано като цяло, което търси единство, което иска да се превърне в цялост.

Следователно в уроците по танцова терапия езикът също става важен. Научихте ли се да го използвате ефективно или е личен подарък?

И двете неща, които вярвам, плюс една трета променлива: няма валиден учител по танци, който да не е сам ученик и чести уроци на други колеги. Трябва да получавате уроци по танцова терапия ; получаването, като цяло, е много важно, то предполага откритост.

Танцова терапия и терапия с танцови движения действат върху нервната система със забележителни резултати. Каква е връзката между движението и нашата ценна морфофункционална единица, която обработва биоелектричните сигнали?

Бих казал, че самата нервна система, като течна и динамична, е танц . Танцът, който живее там.

Цитат от Нуриев: "Една стъпка е диалог на любовта. Как може да съществува разговор, ако някой от двамата е ням?"

Това е опитът на великия танцьор, който е Нуреев. От моя гледна точка бих казал, че именно в тази тишина започва работата ми. След това мълчание това е призванието, което кара любопитството. Чуйте какво не чувствате, за да проникнете в реалност, която не се изразява с конвенционален език, а преминава през различни комуникативни начини.