Три рецепти с кайсия

Когато говорим за кайсии в кухнята, веднага започват да мислят сладки и апетитни рецепти: конфитюри, пайове, домашно приготвени сладкиши ... и именно върху сладките рецепти тази статия се концентрира, с малка крайна промяна. Ето три начина да подчертаете свойствата на кайсиите:

> Конфитюр от кайсии;

> Кайсиев сладолед;

> Запечени кайсии (със сладки и солени двойки).

Кайсия сладко

Кайсиевото сладко е идеалният начин да се насладите на този плод, дори когато поради сезонен характер не е пресен. Това е може би една от най- вкусните конфитюри, една от онези съставки, която ви позволява да правите вкусни торти и домашно приготвени сладкиши.

Съставки

> 1 кг зрели кайсии;

> 1 лимон, сок;

> 1 ябълка;

> 800 g захар.

подготовка

Стерилизирайте бурканите. Измийте кайсиите, изсипайте ги и ги нарязайте на малки парченца. Изстискайте лимона. Измийте ябълката и я нарежете на парчета, без да я обелвате.

Плодовете се варят с лимонов сок за няколко минути; отстранете тенджерата от огъня и я оставете да изстине, преди да добавите захарта. Върнете се на топлината и гответе бавно, като разбърквате постоянно с дървена лъжица, докато се постигне желаната консистенция .

Изсипете кайсия сладко все още много горещо в буркани, затворете плътно с подходящи капаци и ги поставете с главата надолу върху равна повърхност, като ги държите в това положение за около 15 минути, така че да отидат под вакуум .

Варенето от кайсии може да се съхранява в килера за една година, ако е приготвено и съхранено правилно. Не забравяйте да поставите етикет с датата (или срока на годност) на опаковката.

Кайсиев сладолед

Домашният сладолед винаги е удоволствие, този с кайсиите е деликатен, ароматен и много привлекателен.

Съставки

> 200 g узрели кайсии;

> 1 лимон, сок;

> 500 g прясна сметана;

> 50 g кондензирано мляко;

> 80 g захар.

подготовка

Измийте кайсиите, изрежете ги на парчета и ги сварете в незалепващо тесто с лимонов сок . Оставете го да изстине, добавете захарта, смесете и охладете препарата в хладилника много добре.

Разбийте пресния крем (трябва да бъде полу-бита), добавете кондензираното мляко и го добавете към сместа от кайсии, като разбъркате внимателно. Активирайте машината за сладолед и излейте сместа. Оставете го да работи около 30 минути или докато получите желаната консистенция . Консумирайте веднага.

Печени кайсии

Печени кайсии са основна подготовка, която, в зависимост от това как завършвате ястието, ви позволява да получите лек и вкусен десерт или храна за пръсти, за да служи като аперитив .

И в двата случая измийте кайсиите, изрежете ги наполовина, подредете ги и ги поставете върху тава за печене, облицована с хартия за печене . За сладкия препарат, поръсете с кафява захар, за версията с храна за пиене като аперитив, оставете ги естествени. И в двата случая ги сварете в вентилирана фурна на 180 градуса за 15 минути и след това ги оставете да изстинат.

В този момент, ако искате да сервирате сладка версия, напълнете с ванилов кисело мляко или сметана. Ако вместо това искате да изберете опцията за хранене с пръст като аперитив, напълнете с робиола и сурова шунка или, алтернативно, robiola, подправена с лук .