В Kettlebel: фитнес зала с топка в ръцете си

Павел Tsatsouline, един от водещите в света експонати на Kettlebell практика и преподаване, определя го като " гюле с дръжка , цяла фитнес в ръцете си ...!"

Всъщност, за да изучаваме добре упражненията, ние разбираме, че Kettlebell укрепва ядрото, координационните умения, подобрява динамичната сила, активира аеробния енергиен механизъм, като по този начин се стабилизира сърдечната честота в доста висок диапазон, което води до по-голямо активиране на окислението на мазнините като енергиен източник.

Инструментът тогава изглежда да гарантира безкрайно разнообразие от функционални схеми с кардио-мускулен характер, използвайки зъбни колела с променлив размер, моделирайки работата на различни ритми и времена.

Но искахме да разберем повече, да стигнем до дъното.

Затова отидохме при Умберто Милето, доктор по физика, магистърска степен по обучение и спортни науки и техники, личен треньор ISSA (международна спортна наука), мускулен треньор и треньор по укрепване на спортисти, спортни отбори и ентусиасти, Метод Kettlebell, обучение на Pitbull.

В Италия той е сред първите, които разговарят за функционалното обучение и Kettlebell с книгата Kettlebell Manual, публикувана от Sandro Ciccarelli и електронната книга Il Metodo Kettlebell, публикувана от Bruno Editore. Зададохме му няколко въпроса.

По какъв начин гимнастическият инструмент, използван още от класическата античност (макар и преди сферите да се пълнят с вода и земя), сега се връща към модата по почти превъзходен начин? Какво отличава традиционното използване на тежести от използването на хирека?

През последните години цялото обучение е насочено към възстановяване на функционалността на тялото . След това отидохме в търсене на най-добрите инструменти, които биха могли да насочат обучението в тази посока. И благодарение на преоткриването на kettlebells, се ражда нова ера на обучение, която носи името на Functional Training . Благодарение на използването на катлетони е възможно да се подобрят всички атлетични качества на човешкото тяло. Голямата разлика между тренировките на kettlebells и класическите машини за фитнес е свободата на движение . Всъщност, с всякакви жестове, всеки мотор трябва да бъде контролиран, той трябва да бъде координиран и свободен от ограничения.

Всичко това позволява на тялото да се движи по-добре и да работи по-продуктивно. Именно по тази причина kettlebells са идеални както за подобряване на спортните постижения (развитие на сила, скорост, сила, издръжливост), така и във фитнес (с програми, насочени към тонизиране и максимална загуба на телесни мазнини).

Преди да приемете инструмента, има ли специфични ленти, които трябва да бъдат подсилени? Можете ли веднага да започнете да използвате топките с кормилото или е по-добре да работите за укрепване, за да защитите области като гърба?

Нека да кажем, че най-доброто нещо да започнете да приближавате kettlebells е да имате поне един месец тренировки зад вас. Идеалният този месец би бил да се работи свободно, за да се опита да мобилизира всички стави малко и да даде основен тон на всички мускули на тялото . След това, започвайки с подходящите товари, няма риск при стартирането на тренировката с kettlebell.

Цар Александър III тренира с венците. През 1888 г. той пътува със семейството си и влакът дерайлира. При падането на суверенния вагон царят успява да подкрепи покрива без много усилия и приписва тази способност на инструментите си за тренировки, подобно на настоящите ни Kettlebells. Дали обучението с Kettlebells също се засилва от ментална гледна точка?

Да, разбира се! Kettlebells обучение също значително стимулира умствения аспект, тъй като kettlebells тренировки изискват концентрация и решителност в използването им. Много от хората, които тренират с kettlebells доклад как използването на kettlebells им позволява да станат още по-решителни в ежедневието и да постигнат целите си по-бързо!

Могат ли жените също да тренират според гилзата до форма и тон, без непременно да поставят мускулите от културист?

Жените по света обичат тренировките с kettlebells! Kettlebells обучение, в същото време, ви позволява да консумират много повече калории, отколкото всяка друга тренировка и ви позволява да тонизирате цялото тяло по хармоничен начин .

Благодарение на използването на kettlebells, много жени са страстни за обучение и са намерили в основните упражнения ( люлка, snarch, вятърна мелница, и т.н. ... ) идеални упражнения за поддържане на форма и форма!

Има ли специфично разтягане, което предхожда и следва тренировката на Kettlebell?

Да кажем, че вече тренирането с kettlebells е активно разтягане, тъй като повечето от упражненията включват преместване на ставите до максималния им ROM (обхват на движение) . Всичко това позволява на тези, които тренират с kettlebells, да подобрят подвижността и гъвкавостта, особено в таза, гръбначния стълб и раменете, дори и без специфични тренировки за разтягане.

От 1992 г. насам, след падането на Съветския съюз, се създава Международната федерация по спортна гира (IGSF). Световната федерация включва, наред с други страни, Италия. Как се сравняват нашите спортисти с руски, канадски, финландски, немски, унгарски, гръцки и др.?

Ние сме в началото на този път, посветен на състезанията по kettlebells, но мога да кажа, че сега и в Италия този спорт се разпространява и все повече момчета се приближават към практиката на GhiriSport с отлични резултати и в международната сфера .

Kettlebell упражненията се разделят на: балистични или осцилиращи упражнения и упражнения GRID. Какви са основните разлики между тези две категории?

Двете категории упражнения са основни в света на тренировката с къртици. Първите балистични, по-специално Swing, Snatch и Clean, очакват да използват осцилаторните движения, дадени на kettlebell, за да изпълнят голям брой повторения, експлоатирайки експлозивността на извършеното движение. Мрежата упражнения като Вятърната мелница, турски Get-up, Bent преса и т.н. ... Вместо това, те поставят по-голям акцент върху свиването на мускулите и генериране на сила по време на движенията.

Суинг, чист и грабнат са трите основни движения. Можете ли да им опишете накратко обяснението на какво специално работят?

Тези упражнения са в основата на тренировката на kettlebell и подчертават способността да се извършват необходимите движения бързо. Това са технически трудни упражнения, които изискват малко от всички мускули в тялото. По-специално, гръбните мускули на бедрата, задните части, мускулите на гърба, коремните мускули и мускулите на раменете се намесват, за да извършат тези движения по най-добрия начин.

Като се има предвид техническата им трудност, съветът винаги е да започнете практикуването на тези упражнения с инструктор за обучение на kettlebell, който може да следи за обучението и да избягва неприятни наранявания поради лошото упражнение.