Висок холестерол: симптоми, причини, всички лекарства

Високият холестерол или хиперхолестеролемията могат да зависят от диетата, начина на живот или генетичния компонент. Когато се натрупва холестерол в кръвта, той може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Открийте симптомите, причините и как да ги лекувате и предотвратявате с храна и естествени средства.

70-80% от количеството холестерол, открито в нашето тяло, се произвежда самостоятелно от черния дроб, само 20-30% идва директно от храната.

Когато кръвта циркулира в изобилие, холестеролът се отлага на вътрешната повърхност на артериите и образува опасни инкрустации ; тези твърди отлагания правят стените на кръвоносните съдове по-малко еластични и ограничават техния калибър, като по този начин причиняват по-малко кръв да достигне до мозъка и сърцето.

Ефекти на холестерола върху артериите

Веществата, съдържащи се в храни, които повишават холестерола повече от всичко, са наситени мазнини (месо, сирене, яйца, мляко, масло, колбаси, колбаси) и още повече, така нареченият "транс": върху етикетите на хранителните продукти са разпознаваем с думите "хидрогенирани растителни мазнини". Те намаляват производството на "добър" HDL холестерол и увеличават нивата на "лошия" LDL.

Съществува и фамилна хиперхолестеролемия, наследствено заболяване, дължащо се на промяна на ген (разположен на хромозома 19). Нормалните стойности на общия холестерол трябва да бъдат между 125 и 200 милиграма на децилитър кръв.

Симптоми на висок холестерол

Няма реални симптоми, с изключение на случаи, свързани с хомозиготни фамилни нива на холестерол (в този случай, от детството, те забелязват депозити на холестерол в кожата, сухожилията и около роговицата на окото, както и плаки. липид).

В началната фаза разстройството е асимптоматично. Впоследствие, вече в напреднал стадий има болка в гърдите със силно чувство на потискане или свиване, спазми по време на разходка, умствено объркване, главоболие.

Причини

Високите нива на холестерол в кръвта зависят главно от диетата : приемът на храни, които са твърде високо съдържание на калории и са богати на наситени и хидрогенирани мастни киселини, допринасят решително за увеличаване на холестеролемията .

Но има и други важни фактори, които могат да повлияят нивата на холестерола, като:

  • генетичния компонент;
  • съществуващи заболявания (диабет, хипотиреоидизъм, бъбречни и чернодробни заболявания);
  • лоша физическа активност.

диагноза

Симптомите не са налице, но изследването е много лесно за разбиране, ако е висок холестерол; достатъчно е просто кръвен тест.

Много важно е редовното проследяване на нивата на холестерола, започвайки от 20-годишна възраст. От второто десетилетие на живота се препоръчва изпитът да се повтаря на всеки пет години.

По-висока честота при висок холестерол или предразположение към хиперхолестеролемия.

ЛЕКАРСТВО ЗА ВИСОКО ХОЛЕСТЕРОЛ

Хранене в случай на висок холестерол

Холестеролът е разделен на HDL, известен като "добър холестерол" и LDL, известен като "лош холестерол". LDLs често се натрупват, когато има стагнация на жлъчката, воден разтвор, произведен от черния дроб.

Ето защо диетата трябва да е насочена към намаляване на прекомерното въвеждане на холестерол с храна и стимулиране на черния дроб и жлъчния мехур.

Също така фитостеролите, съединенията, подобни на холестерола, към които те се свързват както структурно, така и от гледна точка на биосинтеза, се конкурират с абсорбцията на холестерола в червата, като намаляват в зависимост от дозата процента на абсорбция.

Храните, които допринасят за увеличаването на холестерола, са преди всичко две:

  • Наситени мастни киселини от животински произход като месо, колбаси и сирена.
  • "Транс" мастни киселини, получени от хранителни продукти, подложени на промишлени процеси: пакетирани бисквити, закуски, бисквити, сухари, хлебни пръчици, тигани и др.

Храни, богати на есенциални мастни киселини, са предпочитани, включително: риба, студено пресовани растителни масла и зеленчукови семена.

Храни, богати на антиоксидантни витамини, са еднакво важни при холестерола: витамин А, витамин С и витамин Е.

Антихолестеролните храни са: лимони, бадеми, пълнозърнести храни, бобови растения, богати на сезонни плодове и зеленчуци, в допълнение към гореспоменатите рибни и растителни масла, включително слънчогледово масло.

Редовният прием на шам-фъстъци спомага за контролиране на нивото на холестерола в кръвта и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Отделно говорене за яйцето: винаги демонизирано (безполезно) за съдържанието на холестерол, в действителност той е идеално хармонична и балансирана храна, тъй като жълтъкът съдържа холестерин и албуминът съдържа видина, антагонист на холестерина., с единствената препоръка тя да бъде изядена цяла.

Научете повече за храненето за борба с високия холестерол

Билкови лекарства

За лечение на хиперхолестеролемия се използват билки и лечебни растения и растителни масла за разтваряне на молекулите на депонираната мазнина, за втечняване на кръвта и за улесняване на нейното елиминиране чрез отделителните органи, черния дроб и бъбреците.

  • Guggul: ( Commiphora wightiil ), тази смола се използва за метаболитни нарушения, които съпътстват затлъстяването и атеросклерозата, тъй като тя може да се намеси положително при метаболизма на липидите, спомагайки за понижаване на нивото на лошия холестерол (LDL) ) от кръвта;
  • Ферментирал червен ориз : носи името си от характерния оцветител, дължащ се на ферментацията на обикновения готвен ориз ( Oryza sativa ) от конкретна мая, наречена Monascus purpureus или червена мая. Това лекарство представлява традиционен компонент на традиционната китайска медицина, но днес често се използва на Запад, именно заради ценните добродетели, намаляващи холестерола;
  • Чесънът ( Allium sativum ) е тромбоцитен и фибринолитичен анти-агрегатор. Неговият прием подобрява HDL / LDL баланса и намалява триглицеридите. Използва се под формата на стандартизиран сух екстракт, или в перли, е високо използвано средство при хиперхолестеролемия, хипертония, превенция на артериосклероза;
  • Гарциния : ( Гарциния Камбоджа ) кожата на плодовете му блокира синтеза на ацетилкоензим А, енергиен субстрат, използван от организма за синтез на холестерол и други липиди, благоприятстващ разпадането на холестерола чрез ензимно действие и неговото елиминиране чрез изпражнения.

Можете да научите повече за това как да регулирате холестерола с билкови лекарства

Бах цветя във висок холестерол случай

Метаболитни патологии, като холестерол, не се третират директно с Бах Цветя, тъй като тези лекарства действат предимно върху емоционалното състояние, което води до проявление на определено разстройство.

Въпреки това, за подпомагане на черния дроб в елиминирането на мазнините, той може да помогне на приема на рак Apple, считан за пречиствател, който може да балансира и детоксикира на физическо, емоционално и духовно ниво.

Традиционна китайска медицина

Връзката между липидния метаболизъм се третира от традиционната китайска медицина с голяма ефикасност чрез приемането на чайове или билкови чайове, направени от китайски фитопрепарати. Фитотерапевтичната формула се нарича PU ERH CHA, използва се като инфузия, да се приемат 50-1000 ml дневно след хранене.

Китайската диетология също използва микотерапия за лечение на висок холестерол. По-специално, Maitake е лечебна гъба, която играе важна роля за инхибиране на синтеза на триглицериди и намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Друга лечебна гъба е Pleorotus ostreatus, чийто редовен прием противодейства на образуването на холестерол, благодарение на наличието на големи количества ловастатин .

Ароматерапия за висок холестерол

Лекарството, използвано в ароматерапията за разтваряне на холестерола е етерично масло от розмарин , благодарение на пречистващото действие, което той извършва върху черния дроб.

За вътрешна употреба, 2-3 капки в половин чаена лъжичка мед; благодарение на липолитичното действие (разтваря мазнините) стимулира дренирането на жлъчката и храносмилането; премества отпадъците и разтваря стагнациите в тялото, поддържайки детоксикиращата активност на черния дроб.

Дори етеричното масло от чесън е хипогликемично: намалява холестерола и регулира триглицеридите.

хомеопатия

Хомеопатичният подход срещу холестерола трябва да бъде интегриран с мерките в стила на живот. Като цяло се препоръчва редовно да се взема Cholesterinum isoterapico, свързан със специфичното хомеопатично лекарство за дълбоко действие. Опитният хомеопат ще може да препоръча дозата на Calcarea carbonica 30 CH на седмица

Упражнения

Дори и да сте гладни след тренировка, внимавайте да не се поддавате на храни, богати на наситени мазнини (месо, сирене, яйца, мляко, масло, колбаси, колбаси) и още повече, така наречените "транс", които са на етикетите на продуктите. хранителните продукти са разпознаваеми с думите "хидрогенирани растителни мазнини".

За да защитава сърцето и съдовете, ходи, ходи и все още ходи. Физическата активност трябва да бъде постоянна и редовна.

Американски изследователи от Медицинския център по въпросите на ветераните във Вашингтон са установили, че ходенето, нежните упражнения или хобитата като градинарството могат да имат значително влияние върху нивата на холестерола.

От десет хиляди пациенти, всички с висок холестерол - след десет години на изследване, е установено, че хората, които практикуват физическа активност, са с 60 до 70% по-малко вероятно да умрат от тези, които не са се занимавали с физическа активност, но са наети. статини (HMG-CoA редуктазни инхибитори, които действат на нивото на черния дроб). В случай на комбинирана физическа активност, комбинирана със статини, продължителността на живота все още се увеличава.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО

Естествени антихолестеролни хранителни добавки