Високо протеинова диета: как работи, ползи, противопоказания

Диетата с високо съдържание на протеини е диета, базирана на висок прием на протеини и мазнини, в ущърб на въглехидратите, полезна, ако искате да увеличите мускулната маса и да намалите теглото си в краткосрочен план. Нека да разберем по-добре.

Бобови растения сред най-богатите храни в растителния протеин

Какво представлява диетата с високо съдържание на протеини

Както подсказва името, диетата с високо съдържание на протеини осигурява висок прием на протеини и мазнини, в ущърб на въглехидратите. Достатъчно е да се наблюдава разликата по отношение на процентите на хранителните таблици, препоръчани от специалистите по хранене: обикновено е препоръчително дневно да се вземат 15-20% от протеините, за да се достигнат повече или по-малко стойностите от 0, 8-1, 2 g протеин на килограм телесно тегло. ; диетата с високо съдържание на протеини осигурява входове около 1, 8-2, 2 г / кг .

Всяка диета с високо съдържание на протеини също е висококалорична, когато количеството калории, консумирано от въглехидрати и липиди, покрива нуждите на организма, но излишният протеин се превръща в съхранение на мазнини. Ако, от друга страна, въглехидратите и липидите не покриват енергийните нужди, тялото повторно използва излишните протеини и ги превръща в полезна енергия: тогава говорим за нискокалорична хиперпротеинова диета .

Диетата с високо съдържание на протеини е много често срещана в спортните зали и сред тези, които искат да увеличат своята мускулна маса, цел, чието постижение се улеснява, ако следвате предписанията на диетата. Нека обаче си припомним, че е важно хиперпротеинизмът да не се подлага на крайности.

Основните храни

Мляко, плодове, бобови растения, риба, месо, колбаси и други протеинови храни, които се консумират в дози, осигурени от диетата с високо съдържание на протеини, за да се поддържат постоянни нива на инсулин.

Затлъстяване: тази умора отслабва

Ползи и противопоказания за диетата с високо съдържание на протеини

Увеличаването на метаболизма, което включва високо протеиновата диета, съответства на отслабване и секреция на анаболни хормони . За да се консумират много протеини обаче, означава да се ангажират бъбреците, за да се елиминира азота от него (феномен, известен като азотемия ).

Ето защо е важно да се пие поне 2 литра вода на ден, което не освобождава бъбреците, а напротив, добавя и излишък от течности, които трябва да бъдат елиминирани.

Диета с високо съдържание на протеини: идеална ако

Ако искате да увеличите мускулната маса и да намалите теглото си в краткосрочен план, високо-протеиновата диета е много показателна.

Високо протеинова диета: противопоказана ако

Високо-протеиновата диета може да подчертае напрежението в нервните субекти . Не се препоръчва за тези, които имат проблеми с ревматизма и тези, които практикуват спорт за издръжливост, където усилието е продължително.

Растителни протеини за спортисти: как да ги допълват