Възрастни и хранителни добавки

При сенилите рискът от възникване на недохранване се увеличава значително, разбира се като дефицит на микроелементи, необходими за преживяването на индивида.

Възрастните хора, които живеят сами, изпитват затруднения дори да пазаруват или да приготвят пълноценна храна ; по-специално тези, които страдат от хронични патологии, с процент на инвалидност или живеят в несигурни условия, са по-обект на дискомфорт, свързан с храната, тъй като е по-често, че те имат недостиг на дъвкане, намалено възприемане на телесни стимули, лоша метаболизация на хранителни вещества.

Стареенето обикновено е придружено от общо отслабване на тялото и намаляване на физиологичните функции, което води до лоша хидратация и по-голяма крехкост на костите, поради намалена способност за минерализация на костите.

Много често, например, се прави разкъсване на бедрената кост точно поради влошаване на костите, а не поради падане, както е обичайното мислене.

Интегрирането на някои микроелементи като калций, мастни киселини, витамин В12, витамин D и есенциални аминокиселини е много ефективно за избягване на хранителни дефицити.

За възрастните хора, страдащи от невродегенеративни заболявания, балансираната диета може да подчертае ефекта на приетите лекарства и дори да елиминира риска от усложнения. В случай, че страдате от болест на Алцхаймер, важно е да се вземат антиоксидантни вещества (антоцианини, ликопен, витамин С и Е), които се съдържат в плодовете и зеленчуците, за да се противодейства на свободните радикали, произведени в излишък с възпаление.

Адекватната добавка на витамин също е полезна за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция. При цереброваскуларните заболявания е наблюдавано, че омега 3 осигурява защитен ефект заедно с калций, калий и витамин В6, които регулират кръвното налягане, като намаляват честотата на мозъчния инсулт.

Как да противодействаме на последиците от стареенето? Приемането на пълна диета за задоволяване на нуждите на организма е от съществено значение, но може да е необходимо да се обогати с естествени добавки с високо съдържание на микроелементи.

Такъв е случаят, например, с добавки с Moringa oleifera, растение, което се оказва панацея за постигане на ежедневните нужди и намаляване на последиците от напредването на възрастта.

В действителност, Moringa oleifera има много висока антиоксидантна сила, медиирана от присъствието на флавоноиди като кверцитин, който пречиства клетките от супероксида и ограничава производството на азотен оксид по време на възпаление. Следователно той представлява важен ресурс за противодействие на оксидативния стрес, който обикновено се увеличава с пристигането на третата възраст, тъй като антиоксидантната защитна система отслабва.

Moringa oleifera съдържа много високо количество витамини и минерали, повече от всяко друго естествено срещащо се растение (витамини А, В1, В2, В3, В6, В7, С, D, Е и К, 92 хранителни вещества, 46 антиоксиданта, 36 анти-в, аммери, 18 аминокиселини, 9 незаменими аминокиселини, минерални соли), и се счита за един от най-пълните суперхрани в растителния свят.

След някои изследвания, проведени върху нервната система, е идентифицирана способността на Moringa oleifera да компенсира дефицита на невротрансмитери, засегнати от болестта на Алцхаймер, като серотонин, допамин и норепинефрин, които са инактивирани, което води до дефицит на памет и ориентация.

Що се отнася до сенилни и исхемични инсулти, патологии, свързани с оксидативния стрес на организма, Moringa oleifera активира защитен щит за хипокампуса, където се намират дългосрочни памет и пространствени навигационни функции. Намаляването на оксидативния стрес, поради ефективното антиоксидантно действие на Moringa oleifera, компенсира дисбаланса между свръхпроизводството на реактивни кислородни видове (ROS) и активността на ендогенната антиоксидантна система.

Освен това, Moringa oleifera е богат на витамин В6, който помага да се стимулира синтеза на миелин, протеина, който представлява защитната обвивка на нервните тръби на нервната система, и производството на серотонин и мелатонин от епифизата. Серотонинът, освен че предизвиква чувство за благополучие, е отговорен за чувството за ситост, докато мелатонинът забавя стареенето, регулира метаболизма и регулира циркадния ритъм.

Стареенето е трудна фаза от живота при определени аспекти, но представлява естествен ход на съществуването на всички хора: ако приемем правилния начин на живот, е възможно да го живеем в спокойствие .

Прочетете също възрастни хора, съвети за здравословен начин на живот >>