Защото е важно да се вземе мед

От латинската чаша "Cu" е съкращението, използвано за идентифициране на мед, химичен елемент от групата на преходните метали.

Той е много разпространен в природата, както сред минералите, така и между различните царства на животни, растения и гъби. В природата се среща и в нейното естествено състояние, което е чисто, под формата на доста ковък метал, оранжево-червен (точно меден цвят).

Тя е от жизненоважно значение за човешкия живот и всеки организъм запазва минимално количество, което трябва да се поддържа постоянно, за да не се натъкват на недостатъци . Преди да задълбочим всички жизнени функции, в които медът е заплетен, нека първо погледнем в храни, които съдържат повече в лесно усвоима форма.

Но нека си спомним, че медта винаги се намира в следи и никога не е изобилна от каквато и да е храна като основен елемент.

Храните, богати с мед

На първо място, говеждият черен дроб е в списъка: малко под 100 грама тази храна покрива седмичната нужда от мед.

Дори стридите изобщо не са лоши: 100 грама осигуряват достатъчно мед за 3 дни. Следва растителна храна - слънчогледово семе, последвано от други семена като бадеми, леща, сусам, кашу . Следва сушени кайсии и сини сливи, тъмен шоколад, меласа, гъби, ряпа и аспержи . Заслужава да се спомене също козе сирене и темпе .

Функции на мед

Медът е съществен елемент за състава на някои протеини и някои ензими, поради което е незаменим за правилното формиране на различни човешки тъкани, започвайки от костната тъкан и завършвайки с съединителната тъкан.

Медта участва в производството на червени кръвни клетки, всъщност е дефицит на мед или някакъв генетичен проблем, способен да определи проблема с неговата абсорбция, те са тясно свързани с някои форми на анемия и недостиг на желязо (затруднено усвояване).

Той е свързан не само с червените кръвни клетки, но и с приастрините, тъй като доброто ниво на медта помага на тъканите да се излекуват, да поддържа имунната система, особено в случаи на инфекция и възпаление. Както сериозният дефицит, така и забележителният излишък на мед са опасни : в допълнение към 5 mg на килограм, медта развива токсични характеристики.

Обикновено се наблюдава спад на резервите от мед с възрастта, особено в напреднала възраст трябва да се наеме повече мед.

Синергията на мед с цинк

Добре е обаче да се знае, че микроелементите, по- специално медта, никога не работят самостоятелно, но винаги са свързани с други минерални соли за правилното извършване на метаболитни дейности.

Вече споменахме връзката между адекватно количество мед и усвояването на желязото, необходимо за производството на хемоглобин. Друг елемент, с който мед винаги е бил в хармонични отношения, е цинкът.

Статистиката ни казва, че тази двойка елементи е небалансирана в 25% от човешката популация, особено с възрастта, и това може да доведе до умора, склонност към депресия, лоша лечебна способност, загуба на коса, тревожност, проблем на храносмилането и кожните проблеми, главоболие, липса на апетит, загуба на паметта.

Обикновено съотношението между двата минерала трябва да бъде около 10: 1 цинк-мед или 10 микрограма цинк за всеки микрограм мед . Този процент се намира във всички здравословни форми на живот в природата.

През последните години, диета, богата на мед и с ниско съдържание на цинк в ущърб на правилната синергия и нивото на човешката имунна система, е спаднала значително.