Живот без хладилник: опитът на Анна Кайко

Здравей, Анна, откъде си получил идеята да живееш без хладилник? Четоли ли сте за друг опит или сте срещнали някой, който ви е вдъхновил? Или това беше вашата идея?

Никога не съм имал съчувствие за уреди и за това, което прави шум като цяло.

От няколко години станах по-нетолерантен към онова, което замърсява или смущава моето желание за мълчание.

Вече бях махнал прахосмукачката и шумът на мотора на хладилника стана причина за раздразнение.

Нашият апартамент е много малък и когато прозорците останаха по-затворени през зимата, усещането за "тежък" въздух се превърна в почти мания.

Посивялата стена зад хладилника сякаш потвърждаваше вината му и аз усетих електромагнитното замърсяване около него. Това имаше значителна тежест върху избора на моето решение, аз не го документирах, просто оценявах значението на хладилника в нашата къща и исках да се изпробвам. Предизвикателство, което продължава повече от 5 години без голяма жертва.

Дали веганството помага с този избор? Може ли вегетарианец или месояден лесно да се измъкне без хладилник?

Да бъдеш веган може да помогне в решението да се направи без хладилник, защото със сигурност те са по-малко променени храни. Преди всичко обаче моят избор беше обусловен от навика ми да не правя големи запаси и да предпочитам закупуването на храна въз основа на нашите желания, ежедневните ни нужди и желанието ни да имаме пресни и натурални храни.

Хладилникът ни никога не е бил пълен . Често я използвахме за запазване на ястия, приготвени в изобилие или за замразени храни, когато искахме бързо да намерим нещо готово. Но ние се чувствахме „принудени“ да се налага да ядем онова, което се дължи, защото хвърлянето на храна винаги е било табу в дома ми.

Нашият опит е уникален сред семействата, които познавам. Виждам хладилници, които поглъщат безброй неща, които никога не сме използвали за консумация. И така, не знам дали изборът може да бъде лесен за вегетарианец или месоядно животно.

Това, което мога да кажа, е, че навикът да се съхранява всичко в хладилника е удобство, което за повечето хора е от съществено значение, защото за мнозина е важно да можете лесно да задоволявате малките удоволствия на небцето, по всяко време и всеки сезон. .и за много, студени напитки през лятото са дори "жизненоважни".

Какви са ползите от живота без хладилник за общността?

На първо място, трябва да се направи ясна и пълна информация за въздействието на електромагнитното замърсяване върху храните.

Винаги съжалявам за времето от детството си, когато плодовете и зеленчуците имаха истински интензивен аромат и вкус.

Когато ги ядете, наистина усещате, че енергията им се възстановява и освежава. Времената, когато сме яли това, което е хубаво за ядене през този сезон, защото това, което природата е направила, е в пълна хармония с това, което тялото изисква.

Бях щастлив да израсна в провинцията и мисля, че обществото трябва да се свърже отново с природата .

Хладилникът е като илюзията за „всичко винаги“, но колкото повече държите храната в хладилника, толкова повече губи вкуса и жизнената енергия.

Със сигурност, без удобството да откриваш сладкиши или готови храни, можеш да противодействаш на склонността да се караш, когато си малко по-надолу в сметищата. Съсредоточете се върху плодовете за лека закуска. Прекарайте повече време при приготвянето на ястия, избора на храни, както и подхранване на тялото и обръщане на внимание на това, което ядем.

Какви са навиците, свързани с наличието на хладилник, който е по-труден за изкореняване?

Живеем в цивилизация, в която почти имаме манията да имаме хладилника винаги пълен с всичко, сякаш храната е единствената храна, която никога не бива да пропускаме. Тя е свързана с голям и пълен хладилник, с благополучие ... и всъщност забелязах, че често бедни семейства са обсебени от това, че хладилникът е натоварен с всичко възможно, всичко е притиснато в него, почти със сила.

За мнозина, особено за тези, които живеят далеч от магазините, за тези, които нямат зеленчукова градина или изба или друго алтернативно решение, хладилникът изглежда като спасение .

Много жени имат навика да приготвят порции сосове за цялата седмица, защото липсата на време преследва всички.

Вече повече от 16 години нямаме телевизия, но все още помня добре изображенията на някои реклами за ледени напитки ... сякаш само тези наистина можеха да утолят жаждата ни. Първо, когато гостите дойдоха да ни видят през лятото, беше трудно да се намери нещо, което да им предложи.

През последните години ние просто се опитахме да отидем до чешмата по-често, за да бъдем по-свежи, по- живи. Сега за моите гости горещите сокове или чайове дори през лятото, които, когато са добри и се предлагат с любов, също са много освежаващи.

Какво означава това за децата ви да живеят без хладилник?

Изобщо не беше трудно, те са били използвани от детството си, за да живеят с моите донякъде драстични избори .

Отначало ме дразнеха ... особено когато исках сладолед, защото аз съм сладък зъб и трябваше да завърша целия пакет, преди да се стопи.

Който идва да ни посети, понякога носи свежа бира в термална чанта .

Децата ми са се научили да готвят и са се организирали, за да отидат и да купят това, което искат да ядат. Те са много по-автономни и творчески. Те често ме изненадват с нови рецепти и проявяват по-голям интерес към намирането на това, което да купуват.

Те са тези, които ме информират какво е по-здравословно.

Какви промени през различните сезони в управлението на храните?

Със студа мога да изобилствам, когато готвя бобови, защото на терасата те могат да се съхраняват безопасно за следващия ден.

Но сега имаме навика да управляваме всяко хранене, за да консумираме това, което приготвяме. Децата ми предпочитат често да се различават.

Консултираме се преди отварянето на пакета, за да завършим всичко . Нашето внимание към това, което купуваме, се е променило. Понякога си даваме някои по-големи пакети, но едва ли, особено през лятото, изпреварваме това, което отваряме.

Вниманието към свежестта винаги е обуславяло нашите навици, повече от хладилника, и независимо от сезоните се опитваме да избягваме съхранените или преработени храни. Наскоро прочетох някои статии, които говориха за подземния хладилник, без електричество ... е, това може да е интересна алтернатива!